Senyal de batuda de senglar

Els caçadors amenacen de no començar la temporada de caça el 4 de setembre

Asseguren que l'obligació de notificar les batudes amb 48 hores d'antelació és difícil de complir i temen que les asseguradores no els cobreixin

Els caçadors amenacen de no començar la temporada de caça de senglar aquest setembre si no es modifica la nova normativa que diu que han de notificar les batudes amb la màxima antelació possible. El govern ha endurit el protocol per millorar la seguretat arran de l'accident en què un ciclista va quedar ferit pel tret d'un caçador, el gener passat. 

Els caçadors temen que si no compleixen correctament l'obligació de notificar les batudes amb antelació, les assegurances no els cobreixin en cas d'accident. 

Després d'anunciar aquesta decisió, aquest dimarts, representants dels caçadors gironins s'han reunit amb la directora general de Medi Ambient, Elisabet Sánchez. Tot i que s'han acostat posicions, els caçadors mantenen la postura fins que no es concretin els compromisos per escrit.

A la reunió s'han acostat posicions, però els caçadors volen acords per escrit (ACN/Marina López)

El motiu és que sembla que no queda prou clar si el fet d'haver de comunicar les batudes amb antelació és obligatori o recomanat. El Departament assegura que la notificació de les batudes és una eina per millorar la seguretat, mentre que pels caçadors és difícil determinar en quin punt trobaran els animals.

Finalment, s'ha decidit continuar les negociacions amb la representació a tots els caçadors de Catalunya.

Continua la plantada

Si es manté el desacord, el 4 de setembre no començaran la temporada de caça major que ha de durar fins a finals de març. Han anunciat que no faran batudes de senglar, i que es limitaran a fer només les captures necessàries per protegir els conreus de les destrosses que els animals fan a les collites. Per "responsabilitat i solidaritat" amb els pagesos, han dit.

Els caçadors diuen el seu malestar ve de lluny, però la gota que ha fet vessar el got ha estat la modificació que el govern ha inclòs al punt 8.3 de l'ordre de vedes que els obliga a notificar el lloc on faran les batudes amb 48 hores d'antelació. Pels caçadors, és una norma impossible de complir.  Reclamen al Departament d'Acció Climàtica que retiri aquesta obligació de l'articulat.

"Establir un punt exacte on seran els animals vius i en constant moviment és impossible, i no es pot exigir per a la pràctica de l'activitat cinegètica; que, a més, es fa en reserves de caça de titularitat privada."

Temen que si no comuniquen abans les batudes, o bé ho fan de manera incorrecta, en cas que hi hagi un accident es podrien quedar sense cobertura de les assegurances. I això, subratllen, tindria "terribles conseqüències econòmiques" per al qui hagués causat l'accident o, de manera subsidiària, per al cap de colla i la junta de la societat de caçadors.

Davant d'aquesta "inseguretat jurídica", la Federació Catalana de Caça va portar l'ordre de vedes davant la justícia i, com a mesura cautelar, va demanar deixar en suspens l'article 8.3 del reglament.

Els tribunals ho han desestimat, cosa que suposa haver d'esperar a veure què resol la sentència. Com que no es preveu que hi hagi una resolució abans de l'inici de la temporada de caça major, el 4 de setembre, els caçadors gironins van prendre la decisió de plantar-se, durant l'assemblea que van fer divendres passat.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut