Imatge del riu Ebre.
Imatge del riu Ebre.
Tortosa

Els cabals extraordinaris del riu Ebre fan desaparèixer el 90% de la població de mosca negra

Els cabals extraordinaris que porta el riu Ebre des de fa tres mesos han fet desaparèixer el 90% de les algues on hi ha larves de la mosca negra, segons els primers mostrejos.

RedaccióActualitzat
Els cabals extraordinaris que porta el riu Ebre des de fa tres mesos han fet desaparèixer el 90% de les algues on hi ha larves de la mosca negra, segons els primers mostrejos. Fa 8 anys que es lluita contra la plaga, que en aquestes condicions no se sap com evolucionarà.

Però el fet que durant tres mesos -del 16 de gener- passin una mitjana de més de 1.000 metres cúbics d'aigua per segon per l'aforament de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre a Tortosa ha estat qualificat d'excepcional. De fet, feia més de 50 anys que això no passava.

Aquest cabal alt sostingut ha estat molt positiu per al riu, per al delta i per a la lluita contra la plaga de la mosca negra. "Hi ha hagut un autocontrol de la mosca negra, perquè molts macròfits han desaparegut. Podem avaluar, més o menys, amb les medicions de la setmana passada que entre un 80-90% dels macròfits han desaparegut. Però ara hem de veure com es recupera aquesta població i estar pendent de les larves que hem trobat perquè algunes són de mosca negra.

L'aigua tèrbola que ha dut l'Ebre aquests mesos no ha deixat créixer les algues que hi ha a la llera del riu i que són un punt clau per a la proliferació de la mosca negra.

Si el cabal baixa per sota dels 200 metres cúbics per segon, en la segona quinzena del mes de maig es farà el primer tractament contra la mosca negra. En canvi, l'any passat, per les mateixes dates ja se n'havien fet tres.
Anar al contingut