Els braçalets marquen quin dia es va accedir a la cua i són també un objecte de record
Els braçalets marquen quin dia es va accedir a la cua i són també un objecte de record (CCMA)
Londres

Els braçalets de la cua per la capella ardent d'Elisabet II, a preu d'or a la xarxa

Els braçalets s'han repartit gratuïtament a totes les persones de la cua i els organitzadors recorden que són personals i intransferibles

Carles Claret VilasecaActualitzat

Tot allò que testimonia els últims dies del regnat d'Elisabet II està augmentant de valor, poques hores abans que se n'oficiï el funeral a Londres.

És el cas els braçalets que s'han repartit a les persones que, durant hores, formen part del que ja s'ha batejat a les xarxes i entre els britànics com "la cua", la llarga llista de gent que espera per visitar la capella ardent de la sobirana del Regne Unit.

Els braçalets que acrediten que es té la tanda guardada s'han convertit en una "edició limitada". I més encara, quan s'ha sabut que no se'n lliuraran més perquè "the line" ja té establert un punt de tall, el que delimitarà qui serà l'última persona que accedirà a la vetlla de la reina i quina serà la primera que en queda fora.

Disposar o no de braçalet, doncs, determina si encara s'és a temps d'afegir-se a l'espera per acomiadar-se'n. Des de dimecres a la tarda, els funcionaris els lliuraven de franc a tothom qui s'afegia a la cua per entrar al vestíbul del Palau de Westminster.

N'hi ha de diferents números i colors, en funció del dia. Disposar del braçalet permet a qui és a la cua no perdre el torn quan marxa una estona al lavabo o a comprar algun refrigeri. En aquest cas, l'ordre queda establert, i no cal recórrer a la bona fe i educació britàniques perquè es respecti l'ordre de la cua.

Els braçalets, impresos pel Departament de Digital, Cultura, Mitjans de Comunicació i Esport (DCMS) serveixen per ajudar a gestionar la multitud de gent disposada a esperar el que sigui per donar l'últim adeu a Elisabet II abans no l'enterrin al panteó dels Windsor, al costat del seu pare, el rei Jordi XI, i el seu marit, el duc d'Edimburg.

La cua per retre l'últim homenatge a la monarca és quilomètrica, com ressegueix aquest time-lapse:


Objecte de col·leccionista

L'edició limitada, alhora, ha adquirit l'estatus de "memorabilia" (en anglès), o sigui, de record exclusiu de col·leccionista, pel qual els fans i seguidors estan disposats a pagar quantitats insospitades de diners. I la subhasta dels braçalets de diferents colors ja ha començat, pels carrers de la capital britànica i a la xarxa.

 

Ebay retira els que se subhasten per internet

La pàgina de subhastes en línia eBay, la que acredita més trajectòria en la venda d'objectes i antiguitats, molt sovint s'utilitza per a la venda de records d'artistes o, fins i tot, per a la revenda d'entrades.

En l'últim cas, el lot que els revenedors posen a la venda amb un preu mínim pot ser un simple bolígraf que, com a regal, incorpora el més important, les entrades per a l'esdeveniment en qüestió.

Les cues per veure la capella ardent han arribat a acumular 24 hores d'espera, també de nit
Les cues per veure la capella ardent han arribat a acumular 24 hores d'espera, també de nit (EFE/Yoan Valat)

Segons informa The Guardian, el web de subhastes tenia posats a la venda centenars de braçalets oferts com a gran record. Algun lot acreditava licitacions de fins a 70.000 lliures abans que el web decidís retirar-los. Un portaveu d'eBay va explicar al mateix mitjà britànic que:

"La venda d'aquests braçalets va en contra de les nostres polítiques i els estem eliminant del web."

I és que, segons les regles de la pàgina, està prohibit vendre-hi entrades per a esdeveniments, inclosos els que són oberts al públic. 48 hores després que s'obrés la capella ardent de la reina, una dotzena d'usuaris ja havien penjat a eBay subhastes per vendre els braçalets de colors.

Segons l'administració britànica, els braçalets no garanteixen l'entrada al Palau de Westminster i són personals i intransferibles. El web del DCMS explica són "un registre del moment en què us vau unir a la cua".

Entre les descripcions dels lots posats a la venda i hi havia un braçalet groc amb fotos del dia en què es va entregar, el mateix en què David Beckham es va unir a la cua a primera hora del matí.

Altres venedors incloïen, conjuntament amb el braçalet, diaris commemoratius i fotografies de si mateixos per acreditar-ne l'autenticitat. D'altres n'havien rebaixat el preu a 10 o 20 lliures perquè estava "un pèl arrugat, tot i ser una peça històrica".

ARXIVAT A:
Reina Elisabet IIRegne Unit
Anar al contingut