Els boscos tropicals, un dels pulmons del planeta, cada cop absorbeixen menys CO2
Imatge d'un bosc tropical (Pixabay)

Els boscos tropicals, un dels pulmons del planeta, cada cop absorbeixen menys CO2

Un gran estudi descobreix que en 30 anys els arbres del tròpic han deixat d'absorbir un terç de carboni, cosa que podria accelerar més el canvi climàtic

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Els boscos tropicals capturen cada vegada menys CO2, o diòxid de carboni: en 30 anys han deixat d'absorbir l'equivalent a les emissions del Regne Unit, Alemanya, França i el Canadà junts durant una dècada.

És la contundent conclusió d'un gran estudi de recerca publicat a la revista Nature aquest dimecres, i elaborat per més de 100 institucions d'arreu del món durant 30 anys.

La guerra comercial entre Xina i Estats Units amenaça l'Amazónia
Vista aèria de la selva tropical de l'Amazònia (Wikimedia Commons)


300.000 arbres estudiats durant 30 anys

En aquest període els equips de recerca han fet el seguiment de 565 boscos tropicals intactes d'arreu del planeta i han mesurat el diàmetre i l'alçada d'uns 300.000 arbres.

Amb això han constatat que, en la dècada que va del 2010 al 2020, aquests boscos han capturat un terç menys de carboni que en la dècada dels anys 90.

Del 17% d'emissions al 6% en 3 dècades

La recerca ha permès calcular que en aquella dècada tots els boscos tropicals van absorbir 46.000 milions de tones de CO2, un 17% de les emissions humanes de llavors.

Aquest percentatge ha baixat a només el 6% en la dècada del 2010, també a causa de l'augment de les emissions.

Aquest estudi, el més gran fet fins ara, constata, doncs, que cada vegada menys carboni es converteix en arbres en els boscos que es consideren un dels pulmons del planeta.

"Dècades abans del previst"

Segons ha explicat un dels investigadors principals, Simon Lewis, de la Universitat de Leeds, al diari britànic The Guardian, aquests resultats són més que preocupants:

"Hem trobat que un dels impactes més preocupants del canvi climàtic ja ha començat, dècades abans del que predeien els models climàtics més pessimistes."


Els arbres creixen menys i es moren abans

Segons Lewis, els motius d'aquesta baixada en la captura de carboni d'aquests boscos són la sequera i l'augment de les temperatures.

Això fa que els arbres creixin molt menys, i també que es morin abans. Tot plegat sense tenir en compte la desforestació i els incendis, que estan reduint la superfície d'aquest tipus de boscos, sobretot a l'Amazònia.

L'Amazònia pateix la pitjor desforestació de la dècada
Imatge aèria després d'un incendi a l'Amazònia (Reuters)

Retroalimentar el canvi climàtic

Els científics climàtics temen que s'hagi descobert un nou "punt d'inflexió", és a dir, un nou mecanisme de retroalimentació que acceleri encara més el canvi climàtic.

Perquè l'estudi avança que d'aquí a 10 anys l'Amazònia es pot convertir en emissor de carboni en comptes de capturador, de manera que s'emetrà encara més carboni de manera "natural".

Aquestes retroalimentacions passen quan el mateix canvi climàtic porta a augments de temperatura al marge de les emissions, com quan es fon el gel de l'Àrtic i la superfície del mar, més fosca que el gel, absorbeix calor que abans es reflectia a l'espai.

Reforestar és insuficient

Lewis assegura que les conclusions de l'estudi qüestionen una de les principals estratègies per combatre el canvi climàtic: plantar boscos per compensar les emissions:

"Hi ha molta xerrameca sobre la compensació, però la realitat és que cada país i cada sector necessita arribar a les emissions zero, i eliminar totes les emissions per petites que siguin."

"L'ús dels boscos per compensar és sobretot una eina de màrqueting per a les companyies per intentar continuar fent les coses igual, sense canvis."

L'Amazònia (Reuters)
Imatge aèria de l'Amazònia (Reuters)
ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut