Els boscos tropicals, cada cop menys efectius contra l'escalfament global
Els boscos tropicals ja no redueixen el carboni de l'atmosfera (Valentine Alt)

Els boscos tropicals, cada cop menys efectius contra l'escalfament global

La sequera i la desforestació, causes que aquests ecosistemes emetin tant de diòxid de carboni com el que capten de l'atmosfera

Xavier DuranActualitzat

Molts boscos tropicals ja no fan el paper de captadors de carboni de l'atmosfera. Un estudi publicat a la revista "Nature Plants" mostra que emeten tant CO2 com absorbeixen, cosa que fa que el balanç sigui neutre.

L'estudi l'ha dut a terme un equip internacional dirigit per Josep Peñuelas, del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals). Fet amb una nova tecnologia més precisa, analitza els canvis produïts entre 2010 i 2017.
 

Els resultats indiquen que els ecosistemes tropicals estan perdent el seu paper com a embornals de carboni, és a dir, d'ecosistemes que ajuden a reduir la concentració de COa l'atmosfera. Les regions tropicals emmagatzemen tant carboni com emeten. En un futur pròxim fins i tot es poden convertir en fonts netes de de carboni cap a l'atmosfera, fet que agreujaria l'escalfament global i la crisi climàtica.
 

Parcel·les d'experimentació a la Guaiana Francesa (Valentine Alt)


L'estudi apunta a dues causes principals. Una és la sequera, perquè la manca d'aigua disminueix la productivitat vegetal i això fa que absorbeixen menys carboni.

L'altra causa és la desforestació. El sud de l'Amazònia, la República Democràtica del Congo o Indonèsia van acumular grans pèrdues anuals de carboni a causa d'això. En canvi, les regions que no van ser sotmeses a una desforestació massiva segueixen actuant com un embornal de carboni.
 

Els investigadors han utilitzat una nova tècnica (Valentine Alt)


Els fenòmens climàtics extrems també afecten de manera significativa la fixació de carboni. Josep Peñuelas explica que l'onada de calor extrema que es va viure a Europa el 2003 "va convertir tot el continent europeu en una font de CO2, en lloc de ser un embornal".

També el fenomen climàtic d'El Niño, un corrent d'aigües càlides al Pacífic, que es va produir el 2015, va suposar una pujada de la temperatura mitjana global i va provocar canvis en els ecosistemes tropicals. En canvi, el fenomen oposat, anomenat La Niña, fa augmentar la productivitat vegetal i ajuda a captar més CO2.
 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaEcologiaMedi ambient
Anar al contingut