Els helicòpters sobrevolen la zona afectada pel foc entre Bovera i Flix (EFE)
Els helicòpters sobrevolen la zona afectada pel foc entre Bovera i Flix (EFE)
Vinebre

Els bombers volen aprofitar la nit per encerclar del tot l'incendi de la Ribera d'Ebre

S'han atès 11 bombers per cops de calor, dos dels quals estan ingressats a l'hospital de Móra d'Ebre

RedaccióActualitzat

Continua actiu l'incendi de la Ribera d'Ebre, que ha cremat unes 6.000 hectàrees i ja supera el total de superfície cremada en els incendis dels últims cinc anys.

Aquest divendres, l'onada de calor i el vent que bufa del sud han complicat extremadament els treballs d'extinció. Hi ha hagut una vintena de revifades a l'interior dels 50 quilòmetres de l'incendi, però els bombers ja han encerclat en un 80% el front de les flames. Ara, l'objectiu és encerclar del tot l'incendi. Ho ha explicat David Borrell, cap del dispositiu de Bombers.

"Tenim les dotacions molt cansades. Portarem més personal fresc perquè acabin de donar impuls en el flanc dret. L'objectiu és tenir-lo demà al matí tot encerclat, aprofitant la finestra d'oportunitat que dona la nit."

Borrell ha explicat que durant la nit s'ha reforçat amb 10 dotacions l'operatiu per aconguir encerclar-lo. Aquestes dotacions se sumen a les 120 que ja fa dies que hi treballen. Són uns 350 bombers. També hi ha 60 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) que treballaran tota la nit dels 270 que han enviat.

 

Una imatge de la terra cremada després del foc a Llardecans (EFE)

El cap del dispositiu ha comparegut al costat del conseller d'Interior, Miquel Buch. Tots dos ha fet successives compareixences sobre el terreny per informar de l'extinció. En l'última, passades les onze de la nit, Buch ha dit --amb molta prudència, perquè la temperatura no ha baixat-- que l'estratègia que s'havien proposat per divendres, impedir el creixement del front de l'incendi, s'ha aconseguit fins ara.

"L'estratègia que avui han marcat els bombers era la de 'no creixement' d'aquest incendi. I s'està assolint aquest objectiu un dia més. Encara som en horari de calor màxima i és prematur dir com ha anat el dia d'avui, però, si continua així, podem dir que l'estratègia s'ha complert."

De cara a dissabte, l'estratègia no varia, perquè la situació meteorològica continuarà sent complicada, amb temperatures altes, tal com ha explicat el conseller:

"Dissabte també és un dia crític. L'estratègia dels bombers per a demà és continuista. Hem d'afrontar un dia amb una situació meteorològicament complexa."

Flix ha estat fins ara el municipi més afectat. El foc també ha arribat al Segrià i les Garrigues. El flanc esquerre --el que avançava cap al terme municipal de Flix-- ja no preocupa i tots els esforços, en les últimes hores, se centren al nord del flanc dret, cap a la comarca de les Garrigues, que continuava actiu.

El rastre del foc

L'incendi, que crema des de dimecres, ha deixat un rastre de bosc i conreus calcinats. I també d'animals morts. Algunes zones a l'interior del perímetre, però, sembla que s'han salvat. Aquest són les imatges de l'UME de la terra cremada:

Un terç de la superfície afectada pel foc és agrícola i una gran part s'ha salvat de les flames. Els altres dos terços són terreny forestal, bàsicament pins, i han quedat completament cremats.


Onze bombers atesos

Onze bombers han estat atesos pels serveis d'emergències --dos d'ells estan ingressats a l'hospital en estat menys greu-- a causa de les dures condicions de treball. Tots evolucionen bé i els responsables mèdics recomanen la hidratació contínua dels efectius que són sobre el terreny.

 

El conseller d'Interior també ha anunciat que les màquines de segar, de recol·lectar o d'empaquetar es podran utilitzar des de les 9 del vespre fins a les 11 del matí de dissabte. La decisió del govern de prohibir la sega ha provocat aquest divendres la protesta dels pagesos, que la veuen "arbitrària".

 

El foc, que va començar dimecres, ha deixat un paisatge desolador. Només al terme municipal de Flix s'han cremat 3.800 hectàrees. Boscos, camps i oliveres calcinats i arrasats. I, enmig del foc, masies i finques dels pagesos, que són els principals afectats.

 

52 persones evacuades

Actualment hi ha 52 persones evacuades de masos i masies. Aquesta nit encara no podran tornar a casa.

 

Aquest divendres, entre les 10 i les 12, 120 persones acompanyades pels Mossos han pogut entrar a les seves granges per donar menjar als animals. Dissabte ho podran tornar a fer.

Carreteres tallades

Continuen tallades cinc vies a la zona de l'incendi per impedir situacions de risc i facilitar la mobilitat de les dotacions de Bombers que treballen en les feines d'extinció.

Es tracta de la C-12 (l'eix de l'Ebre) entre Maials i Flix, i les carreteres locals T-714 a la Torre de l'Espanyol, T-2237 entre Vinebre i la Palma d'Ebre, T-703 a la Palma d'Ebre i C-233 entre Bovera i Flix.

ARXIVAT A:
Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut