Foto de família del president de la Generalitat i el conseller d'Interior al parc de Bombers de Girona, el 25 d'abril del 2019 (horitzonta…
Foto de família del president de la Generalitat i el conseller d'Interior al parc de Bombers de Girona, el 25 d'abril del 2019 (horitzontal)

Els Bombers de la Generalitat tornen a fer hores extres després de 5 mesos en vaga

Un preacord amb la direcció general i la conselleria que contempla l'eliminació de les 102 hores extres obligatòries i l'equiparació del preu de les hores extres desencalla el conflicte

Actualitzat

El cos de Bombers de la Generalitat torna a fer hores extres voluntàries després d'arribar a un preacord amb la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament (DGPEIS) i la Conselleria d'Interior. L'acord recull, entre d'altres, l'equiparació del preu de l'hora extra.

Després de 5 mesos negant-se a fer hores extres voluntàries, es fan els primers passos per posar solució a les problemàtiques dels Bombers. Els sindicats demanaven més personal i una millora de les infraestructures amb què compten. Ara, la Conselleria d'Interior ha arribat a un preacord amb els treballadors.

El preacord de la DGPEIS i la Conselleria d'Interior preveu l'eliminació del decret que obliga el cos a fer 102 hores extres per suplir la manca de personal. Els bombers poden acumular fins a 350 hores extres voluntàries l'any, a banda de les obligatòries.

Joan Biescas, de CCOO, ha assegurat que se'ls equipararà el preu de l'hora extra al de l'hora ordinària, ja que fins ara la cobraven més baix.

Aquest preacord té una vigència de fins a quatre anys i, tot i que els sindicats el consideren de mínims, prop del 70% del cos el va aprovar a través de votacions internes.

Segons CCOO, UGT i la CATAC, els Bombers de la Generalitat van arribar a acumular cinc-centes mil hores extres el 2017

 

Antonio del Río, de la UGT, afirma que el govern s'ha compromès a estudiar millores econòmiques un cop hi hagi uns nous pressupostos sobre la taula. Del Río també explica que la vaga d'hores extres ha provocat un "desgast" als treballadors del cos.

"El desgast que ha produït el tema de no fer hores extres ha suposat una càrrega de treball, de tancaments de parcs, de treballar sota mínims, i ha acabat passant factura al cos. Fem uns parèntesis i esperem que tant la direcció operativa com la política es posin a treballar per desenvolupar l'acord."

Per Joan Biescas, de CCOO, es tracta "d'un acord de mínims", però veu necessari "un compromís polític clar" per "treure el cos de la misèria". Durant la vaga d'hores extres, els sindicats calculen que una mitjana de tres parcs diaris van tancar i el 40% es trobaven sota mínims.

No pensen el mateix, però, des de l'Associació de Bombers Voluntaris. Josep Maria Alcalà, un dels seus membres, considera que s'està prolongant la problemàtica i que fan falta solucions estructurals.

"Intentar perllongar un sistema viciat i pervers amb hores extres per cobriment de posicions estructurals de guàrdies i que els bombers voluntaris facin de laborals encoberts és pervers."

 

Més personal i millor material

La falta de personal dins el cos de Bombers té l'explicació en les poques convocatòries que s'han fet en els últims anys. Des del 2009 fins al 2016, no hi va haver cap convocatòria d'oposicions. La primera va ser el 2016, ara n'hi ha una que està a punt d'acabar i el govern n'ha obert una tercera de 250 places per a aquest any.

 

Concentració de Bombers de la Generalitat davant el Departament d'Interior l'11 de desembre del 2018

 

La Conselleria d'Interior té previst que en els propers quatre anys s'incorporin un total d'un miler de bombers al cos, el mínim que demanaven els sindicats per revertir la manca de personal. Fins que això passi, el conseller Miquel Buch admet que els bombers hauran de continuar fent hores extres.

"Mentre no tinguem les promocions actives i tinguem tota la gent que ens falta, hem de tirar del personal que hi ha. Hauran de fer més hores, però comptem que aquesta és una situació que estem revertint."

La segona de les denúncies del sindicat era pel que fa al material disponible als parcs i, en concret, la situació dels camions. Els últims vehicles es van comprar el 2010 i hi ha camions que tenen fins a 25 anys. En aquest sentit, la conselleria s'ha compromès amb la compra de 92 camions nous.

Les dues parts han acceptat seguir parlant sobre les condicions del cos i de millores laborals un cop hi hagi una proposta de pressupostos al Parlament de Catalunya. De moment, falta que aquest preacord sigui ratificat per la Comissió de Retribucions del Departament d'Economia i per la Mesa General de la Funció Pública perquè es pugui firmar formalment.

ARXIVAT A:
Bombers
Anar al contingut