Brasília

Els bolsonaristes benestants censuren l'atac però creuen en teories de la conspiració

L'extrema dreta del Brasil apunta a l'entorn de Lula com a responsable de la violència per després sembrar la por entre els adversaris

Actualitzat

"Bolsonaro no ha incendiat res, perquè ell ni tan sols era al país. Van ser altres persones, ves a saber amb quin objectiu", assegura la Damaris Brunet, una jove de classe alta que passeja amb una amiga per una exclusiva zona de restaurants de Brasília. No ho diu clarament, però de la conversa que mantenim amb ella se'n desprèn que situa l'entorn de Lula com a responsable, encara que sigui de forma indirecta, de l'atac.

La seva amiga Amanda Cristina Lemos afegeix: "Fins i tot conec gent que era allà, que no hi va participar i que està detinguda". Es va repetint aquesta idea de detencions arbitràries a persones innocents. "Lamentablement ara caldrà veure quin és l'escenari caòtic dels pròxims quatre anys", afegeix l'Amanda. No cal dir que totes dues van votar Bolsonaro a les darreres eleccions.

Aquesta teoria conspiranoica d'atribuir al lulisme l'atac els serveix per apuntalar una altra falsedat: que el govern d'esquerres vol aprofitar l'intent de cop per sembrar la por entre els adversaris. N'hi ha que fins i tot donen a entendre que l'objectiu és instaurar una dictadura, com Alfredo Bessow, youtuber de dretes que cada matí dispara contra Lula a internet.

El youtuber de dretes Alfredo Bessow (CCMA)

Bessow, en una conversa amb TV3, insinua una vegada i una altra que la violència va ser provocada pels mateixos lulistes, per tenir carta blanca per actuar. Sosté que el Brasil que ve s'assemblarà a "Veneçuela, Nicaragua o Cuba, i no a la llibertat". I després de dir tot això, sense dubtar en cap moment, afegeix que té por i que marxarà a viure als Estats Units o a Europa.

Aquestes acusacions a Lula, sovint en forma d'insinuacions, contrasten amb la investigació que ja està fent la justícia brasilera i que apunta com a un dels principals responsables Anderson Torres, responsable de la seguretat al districte federal diumenge, exministre de Bolsonaro i amic de l'expresident. Tots dos són als Estats Units. Sobre Torres pesa una ordre de presó i el jutge li ha donat fins dilluns per tornar al Brasil. Si no ho fan, emetran una ordre de cerca i captura.

A més, el jutge ha ordenat embargar els béns de 52 empresaris i 7 empreses properes a Bolsonaro que haurien finançat els autobusos i el menjar dels atacants. En cap moment cap jutge ni cap fiscal ha causat Lula ni el seu entorn de res. I ningú ha pogut presentar cap prova que sustenti les teories de la conspiració.

L'amic de Bolsonaro que es va desencantar

El diputat i empresari Luis Miranda era amic personal de Bolsonaro. Conservador i cristià, connectava amb les seves idees, però se n'ha anat allunyant per la seva gestió i està horroritzat amb el que va passar a la plaça dels Tres Poders. El 2018 va votar, sense pensar-ho, per Bolsonaro. I durant mitja legislatura el va seguir i va seguir fent campanya per ell.

Però se'n va acabar desencantant en adonar-se de la seva agressivitat amb tots els col·lectius vulnerables, un fet que, segons Miranda, casa malament amb la tradició cristiana i la idea de família. No creu en el frau electoral que defensa Bolsonaro i fa responsable de l'atac a l'entorn de l'expresident.

"És una tragèdia fins i tot per a ells, perquè van perdre la possibilitat de preparar-se per a les pròximes eleccions del 2026", assegura en una entrevista amb TV3. I afegeix que "si no és amb un cop no podran recuperar el poder mai més, perquè ara tots estan a les portes d'un procés criminal per terrorisme", assegura en referència a tot l'entorn de Jair Bolsonaro.

Luis Miranda, l'amic de Bolsonaro que ara critica l'atac a les institucions del Brasil (CCMA)

Miranda adverteix que el bolsonarisme té molta força i que no abandonarà la lluita. Coneix bé l'expresident. Preveu que hi pugui haver nous atacs en un futur proper i posa d'exemple el seu fill per deixar clar els suports que té Bolsonaro: "Ahir érem a l'hospital, perquè la meva dona estava ingressada. El meu fill, en lloc d'estar pendent d'ella, mirava un vídeo de Bolsonaro que deia que hi va haver frau electoral. Jo li insistia que això no té cap sentit, però ell n'està convençut. Si això passa amb el meu fill, imagina amb tanta altra gent...", assegura preocupat.

A l'octubre va decidir votar per Lula. "No estic d'acord amb moltes coses que fa, perquè jo soc empresari, a banda de diputat, i crec que s'han de posar més facilitats als negocis, però calia triar: o fer oposició a un demòcrata o anar de la mà d'una persona contrària a la democràcia".

A partir d'ara, per reconciliar un país tan polaritzat, el president Lula haurà de mantenir un difícil equilibri entre mostrar fermesa amb els detinguts i les investigacions i alhora no fer enfurismar la meitat del Brasil que no el va votar.

 

ARXIVAT A:
BrasilJair BolsonaroLula da Silva
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut