L'Havana

Els blogs esquerden la censura cubana tot i el difícil accés a internet

La xarxa és un dels reductes de la dissidència cubana. Les eines d'internet, especialment els blogs, aconsegueixen evitar la censura del país tot i els problemes que hi ha per accedir a internet. Una de les abanderades d'aquest moviment és Yoani Sánchez, una filòloga de 32 anys que ha aconseguit tenir la difusió internacional suficient per rebre el Premi Ortega y Gasset de periodisme digital. Tot i que només pot actualitzar el blog un parell de cops per setmana, té milers de visites i, sobretot, de comentaris i, com ella mateixa diu, pot esquerdar el mur del règim.

Actualitzat
Els cubans ja tenen dret a comprar ordinadors, però internet està restringit a uns pocs cibercafès i centres oficials, sense accés a webs estrangeres. Alguns cubans, però, han aconseguit trobar la manera d'accedir-hi, fins i tot de penjar-hi continguts independents. De fet, en l'era post Fidel, la xarxa s'ha convertit en el forat per on els cubans poden explicar al món les seves opinions.

Un dels casos més paradigmàtics és el de Yoani Sánchez, filòloga de 32 anys, que ha aconseguit tenir una gran difusió i participació en el seu blog. L'explicació de la bitàcola és ja una invitació al pensament independent. El blog es diu "Generación Y" per tots aquells joves que tenen un nom que comença amb Y, fruit de la relació del règim castrista amb Cuba.

Yoani reconeix que hi ha esquerdes al mur del règim cubà i que això li ha permès obrir el seu blog que li ha valgut el premi Ortega y Gasset de periodisme digital. Des de la inuguració, la seva "ciberdissidència" arriba amb tota seguretat a més gent que els manifestos tradicionals. Prova d'això són els comentaris que rep d'arreu del món. Tot i el relleu dels germans Castro, Sánchez continua marcant de prop el règim cubà.
Anar al contingut