El curset prematrimonial de 20 hores és l'únic obligatori (Tú Anh/Pixabay)

Els bisbes proposen un curs prematrimonial de 2 anys per evitar separacions

Tenir gestos de tendresa o evitar la masturbació són alguns dels consells inclosos en aquest curset

Sílvia MateuActualitzat

La comunicació, l'amor, la fidelitat, la sexualitat o la resolució de conflictes són alguns dels temes que proposa la Conferència Episcopal Espanyola al curset per a formar els nuvis de cara al matrimoni.

El bisbe de Bilbao i president de la subcomissió per a la família i la defensa de la vida de la CEE, Mario Iceta, ha explicat que l'objectiu d'aquest "Itinerari de formació i acompanyament de nuvis" és evitar les separacions, com ja els deia als nuvis quan era mossèn i feia cursets a una parròquia:

"Segons les estadístiques, als 5 anys s'han trencat el 40% dels matrimonis i als 15 anys, el 60%, i venim a preparar-nos per evitar això"


Dotze classes quinzenals

El curs "Nuvis en camí. Més que dos", amb 12 temes, l'ha preparat la subcomissió que presideix Iceta amb la participació de 12 matrimonis. Està pensat per fer-se durant més de dos anys, amb sessions cada 15 dies. Està disponible al web de la CEE i no és obligatori per a les parelles que es vulguin casar per l'Església. Es podran continuar fent els cursets prematrimonials de 20 hores que, segons el bisbe de Bilbao, són insuficients.

"Una formació matrimonial no es pot fer en 20 hores. Per ser sacerdot fan falta 7 anys de seminari i per ser espòs, esposa, pare mare, 20 hores?"

De la mateixa opinió són Toñi i Fran, casats des de fa 21 anys. És una dels matrimonis que ha preparat el curs i veuen necessari el curs, segons el que ha dit Fran:

"Vam anar a uns cursets de dos dies i ens va sorprendre que, a vegades, quan compres un robot de cuina tens més formació que per casar-te"

 

 

Tendresa a la parella

El curs, per exemple, inclou consells d'"afectivitat i tendresa en el festeig":

"Per exemple, si anem uns quants amics a prendre cafè, els nuvis es busquen seient l'un al costat de l'altre. Els nuvis busquen servir primer a l'altre i després a un mateix. Aquestes mostres de delicadesa són importants en el festeig i ens preparen per a la resta de la vida.

També les abraçades als amics, sinceres però breus, no són tan tendres com l'abraçada dels nuvis. Una carícia, enretirar els cabells de la cara o qualsevol gest, quan és entre nuvis, estarà carregat de tendresa"

Preguntat sobre si el curs inclourà el problema de la violència masclista, el bisbe Mario Iceta ha contestat que "sense dubte" s'insistirà que "l'amor és absolutament contrari en aquesta violència execrable", s'advertirà de la gelosia i fins i tot s'invitarà els nuvis a no casar-se si no estan "madurs".

 

El bisbe Mario Iceta al costat d'un matrimoni que ha col·laborat amb el curs (CEE)


Alerta amb la masturbació

En el capítol dedicat a la sexualitat, deixen clara la defensa de la castedat fins després del matrimoni, censuren la pornografia perquè "desnaturalitza la finalitat de l'acte sexual" i "atenta greument a la dignitat dels que s'hi dediquen".

Sobre la masturbació, la consideren "un acte intrínsecament i greument desordenat" i avisen que pot ser perillosa per a la parella:

"La masturbació pot semblar que només ens afectarà durant el festeig, però per la seva essència, pot arribar a tenir un component addictiu que afecta també a alguns matrimonis.

Pot passar que algú que està acostumat a la masturbació no pugui descobrir la bellesa de compartir la sexualitat amb una altra persona, o que no sigui capaç d'acompassar-se a l'altra persona"

 

Deures per casa

Un altre matrimoni que ha col·laborat amb el curs, Ignacio i Pilar, han explicat que donaran recursos a les parelles, com pel·lícules, llibres, retirs i exercicis espirituals.

Entre els treballs a fer entre sessió i sessió hi ha, per exemple, anar junts a missa un cop al mes o participar en esdeveniments familiars. També fomentaran la creació de vincles amb altres parelles de nuvis.

ARXIVAT A:
EsglésiaFamília
Anar al contingut