Madrid

Els bisbes es mostren "moderadament" satisfets i animen els catòlics a marcar la casella de l'Església a la declaració

Com queda la balança de pagaments de l'Església amb el nou model de finançament acordat amb l'Estat? És impossible donar números exactes, entre altres coses, perquè s'ha de treballar amb dades futures, però, segons un càlcul aproximat, la supressió de l'assignació directa a canvi de l'augment de l'aportació a través de l'IRPF pot beneficiar l'Església. Tot dependrà, però, del nombre de persones que marquen la casella de l'Església a l'hora de fer la declaració i del que pagarà a partir d'ara l'Església en IVA. La Conferència Episcopal es mostra "moderadament" satisfeta amb l'acord i anima els catòlics a contribuir al finançament de l'Església.

Actualitzat
Nou barri i nova església. Serà la nova parròquia de Sant Francesc de Paula a la zona de Diagonal Mar de Barcelona. Segons els tècnics, ha d'estar acabada l'any vinent i, per tant, basant-nos en l'acord a què han arribat el govern i la Conferència Episcopal, costarà més diners a l'Arquebisbat de Barcelona perquè, a la factura, hi hauran de sumar l'IVA. Fins ara, tot allò que comprés l'Església destinat al culte, com ciris, imatges o calzes, no estava subjecte a l'impost, però, a partir del 2007, tots els béns mobles i immobles adquirits queden subjectes al pagament d'aquest impost.

Amb les xifres a la mà, sembla que, d'entrada, la situació econòmica de l'Església no variarà gaire. L'any 2005, les transferències de l'Estat a l'Església van pujar a uns 144 milions d'euros: 130 milions provinents del 0,52% de l'IRPF i 14 milions d'aportació directa per part de l'Estat. L'any 2007, l'assignació de l'IRPF pujarà al 0,7% i, per tant, si els mateixos contribuents marquessin la creueta, l'Església rebria 175 milions d'euros, un 18% més que el total del 2005. Ara, doncs, caldrà veure què paga l'Església en IVA per veure si hi guanya o hi perd.

La decisió de posar fi als beneficis fiscals de què gaudia l'Església era previsible, ja que la Comissió Europea havia donat un ultimàtum a Espanya per regularitzar la situació de l'IVA.

La valoració eclesial

La Conferència Episcopal s'ha mostrat "moderadament satisfeta" amb els quatre punts de l'acord sobre finançament, que modifica el model mixt que es va acordar el 3 de gener de 1979 i que va entrar en vigor l'any 1987. Tot i això, ha explicat que encara queden alguns "serrells" per desenvolupar.

El portaveu dels bisbes, Juan Antonio Martínez Camino, ha "animat" els catòlics i aquells que aprecien la tasca de l'Església a contribuir al seu finançament marcant la casella de la declaració de la renda destinada a aquesta institució eclesiàstica. A partir d'ara, segons Martínez Camino, s'invitarà de "manera més clara" catòlics i simpatitzants a fer aquest gest.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut