Reunió dels bisbes catalans a Tiana el febrer del 2018 (ACN)
Barcelona

Els bisbes catalans critiquen "la llarga presó preventiva" dels líders independentistes

Quatre dels deu bisbes catalans els han anat a veure a la presó

RedaccióActualitzat

Els bisbes catalans han fet pública una carta aquest dilluns on asseguren que "la llarga presó preventiva" dels líders independentistes és injusta i la descriuen com un cas que "costa d'entendre".

La carta és una resposta a la germana de Jordi Turull, que la setmana passada qüestionava en un article d'opinió al diari "Ara" el silenci de l'Església davant la vaga de fam.

Amb el títol "On sou, bisbes?", Isabel Turull els feia "un crit desesperat" perquè "com a cristians" es pronunciessin davant d'una "injustícia". I els preguntava: "De què teniu por? De perdre clientela? Si és això, llavors la vostra Església és una empresa i us hauríeu de treure la paraula 'cristians'".

En la carta d'aquest dilluns signada per Norbert Miracle, vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, els bisbes de les 10 diòcesis catalanes expressen la seva "profunda preocupació" davant la vaga de fam, ja que posa "greument en perill la seva salut i la seva vida".
 

 

Pel que fa a la presó preventiva, lamenten la seva situació i confien que els líders independentistes empresonats tinguin un "judici amb plenes garanties i en el mínim període de temps possible".

Asseguren que els bisbes de les diòcesis on hi ha els centres penitenciaris ja han anat a veure els presos "de forma volgudament discreta però compromesa" i que, per Nadal, alguns també tenen previst anar-hi.

Dels 10 bisbats catalans -Barcelona, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Lleida, Girona, Vic, Solsona, Urgell i Tortosa-, quatre dels seus bisbes han anat a veure els presos en aquests mesos. Ho han fet els de Vic, Girona, Tarragona i Solsona. Aquest últim, Xavier Novell, és qui més vegades hi ha anat.

 

 

Fonts eclesiàstiques denuncien que el bisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, no hagi fet cap gest amb els líders independentistes empresonats, tot i que alguns familiars l'hagin anat a veure. Omella no ha anat a veure els presos, ni, diuen, té intenció d'anar-hi.

Des del bisbat de Solsona també han donat suport als dejunis pels presos, que proposen alguns capellans, segons un comunicat a la web del bisbat.

Finalment, la carta dels bisbes assegura que els bisbes volen tenir un "respecte escrupolós" cap a les diverses opcions polítiques, i que això no és "absentisme o distància freda sinó valoració positiva de la pluralitat que actualment es dona entre nosaltres".

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatEsglésiaJordi Turull
Anar al contingut