Nadó prenent un biberó
Nadó prenent un biberó

Els biberons de polipropilè poden alliberar milions de microplàstics en un dia

Un estudi irlandès assenyala que l'elevada temperatura per esterilitzar els recipients exposa els nadons a grans quantitats d'aquests elements nocius

Xavier DuranActualitzat

Els biberons fets totalment o en part de polipropilè alliberen una gran quantitat de microplàstics. Això fa que els nadons que prenen aliment amb aquests recipients puguin ingerir diàriament, de mitjana, més d'un milió i mig d'aquestes petites partícules.

L'estudi l'ha fet un equip irlandès coliderat per Liwen Xiao, John J. Boland i Jing Jing Wang, del Trinity College de Dublín, i s'ha publicat a la revista "Nature Foods".

Els biberons de polipropilè o amb parts fetes d'aquest plàstic representen el 82,5% del mercat mundial. Els autors van prendre una mostra que consideraven representativa de deu tipus de biberons que signifiquen el 68,8% del mercat mundial online d'aquests productes.


1,6 milions de microplàstics diaris

Els investigadors van netejar els biberons i després els van banyar durant cinc minuts en aigua destil·lada a 95 ºC. Posteriorment van fer les preparacions amb aigua a 70 ºC i ho van agitar tot durant un minut.

En fer les anàlisis, van observar que l'alliberament de microplàstics entre les diverses ampolles variava entre 1,3 i 16,2 milions. I que en van continuar alliberant durant els 21 dies que va durar la prova.

Això els fa calcular que, de mitjana, un infant està exposat diàriament a 1,6 milions de microplàstics durant els 12 primers mesos de vida.

Sobre això, però, matisen que l'exposició varia a mesura que el nadó creix. Així, augmenta fins als 5-6 mesos, però després disminueix, perquè s'introdueixen altres aliments i prenen menys biberons. També assenyalen que molts infants són alletats durant els primers mesos.


Més exposició del que es creia

També hi ha moltes variacions entre les 48 regions mundials estudiades, on la ingesta oscil·la entre 14.600 i 4.550.000 partícules al dia. A Oceania, Nord-amèrica i Europa, l'exposició és molt més elevada, i a l'Àfrica i l'Àsia, molt més baixa.

Aquesta és la conclusió dels autors:

"L'exposició als microplàstics és més alta del que s'ha reconegut prèviament a causa de la prevalença de productes basats en polipropìlè en la preparació de fórmules, i això ressalta la necessitat urgent d'avaluar si l'exposició a microplàstics a aquests nivells significa un risc per a la salut infantil."

Els microplàstics poden interactuar amb la microbiota –els bacteris que fan diverses funcions en l'organisme– i poden servir de vectors d'additius químics tòxics. Tot i això, els seus efectes encara són poc coneguts i cal més recerca per estudiar-los.


Valor indicatius, però preocupants

Oliver Jones, de la Universitat RMIT de Melbourne, a Austràlia, que no ha intervingut en la recerca, comenta que, si bé sabem poc sobre aquests efectes, el fet que les partícules tinguin entre 1 i 3 micròmetres –unes 300 vegades menys que les dimensions d'un punt en un text imprès– comporta que hi hagi moltes probabilitats que es distribueixin fàcilment per tot l'organisme.

Però també assenyala que els valors que s'han donat no són absoluts, sinó indicatius, basats en un model a partir de dades de laboratori.

"En aquest cas hi ha un clar grau d'incertesa perquè els autors han estimat quants biberons s'utilitzaven en diferents països gratant dades a internet –majoritàriament, a Amazon. També assumeixen que cada biberó perd partícules de la mateixa manera com passa en les proves de laboratori, i pot ser que no. Això significa que els números que posen en l'article s'haurien de tractar com a indicacions, no com a absoluts."

Tot i això, considera que el problema dels microplàstics "és, probablement, molt més gros del que ens pensem; és una cosa que, relament, hem de començar a controlar més d'hora que tard".

Com que l'alliberament es deu a una temperatura elevada, de moment, els investigadors proposen reduir el risc dels microplàstics afegint un rentat amb aigua que s'hagi bullit per esterilitzar-la i que s'hagi deixat refredar. Creuen que així es podrien eliminar molts dels microplàstics alliberats amb l'exposició a altes temperatures.

Això xoca amb la recomanació de l'OMS i de les autoritats sanitàries britàniques que la temperatura de l'aigua quan es prepara la fórmula no sigui inferior als 70 graus per reduir el risc d'exposició a certs bacteris, com la salmonel·la.

 

ARXIVAT A:
SalutContaminacióAlimentació
Anar al contingut