Els becaris no remunerats cotitzaran a la Seguretat Social a partir del curs vinent

La proposta no ha agradat als rectors i la secretaria d'Universitats defensa que les pràctiques són un "model formatiu" i no laboral

Àgata Fàbregas/Iacma MonterdeActualitzat

Els estudiants universitaris que estan fent pràctiques, també els que les facin no remunerades, cotitzaran a la Seguretat Social amb el nou decret llei del Ministeri de Treball.

La proposta es portarà a terme a partir del curs vinent, però té un caràcter retroactiu. Tots els estudiants que hagin fet pràctiques en alguna empresa i en els últims dos anys podran cotitzar, però hauran de pagar 51 euros per mes.

Només el 15% dels becaris de tot l'estat cobren i, per tant, cotitzen. És per això que els estudiants, davant del nou decret, han celebrat la mesura.

 

 

Una d'elles, l'Ann Desola, la portaveu de l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya, ha explicat que "és un primer pas, però encara cal garantir que aquestes pràctiques siguin remunerades i tinguin tots els drets laborals possibles".

Per altra banda, comenta que no temen que les empreses puguin retirar les seves ofertes un cop aprovat el decret:

"No ens ha de fer por perquè no vulguin pagar aquesta alta a la Seguretat Social. El que ens ha de fer por és que les empreses vulguin mà d'obra gratuïta així perquè sí."

 

Els rectors, en contra

La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), organisme que engloba bona part d'universitats a escala estatal, no veu amb bons ulls la decisió. Els rectors creuen que la proposta podria suposar variacions econòmiques i també de gestió.

A més, lamenten que s'hagi tirat endavant una mesura sense consultar les diferents universitats que, d'alguna manera, estan implicades en la decisió.

La Generalitat també ha lamentat la decisió i creu que hi ha un problema pràctic i també relacionat amb el model vigent. El director general d'Universitats, Josep Pallarès, opina que no tots els estudiants en pràctiques haurien de tenir cotització:

"El model amb què sempre hem treballat en el sistema universitari català és un model formatiu. Per tant, entenem que no hi ha una relació laboral entre l'estudiant, que s'està formant, i l'empresa."

 

No està decidit qui assumirà la despesa de la cotització dels estudiants que fan pràctiques no remunerades. De moment, d'aquesta situació se'n farà càrrec l'empresa o el centre educatiu.

 

ARXIVAT A:
Educació Precarietat laboral
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut