Brussel·les

Els bancs espanyols hauran de tornar més de 4.000 milions de les clàusules terra

El Tribunal de Justícia Europeu obliga les entitats a tornar tots els diners cobrats per les clàusules terra

RedaccióActualitzat

Cop per a la banca espanyola. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha resolt que els bancs hauran de retornar amb caràcter retroactiu tots els diners cobrats als seus clients per les clàusules terra de les hipoteques, després d'haver rebutjat que es pugui aplicar una retroactivitat limitada en el temps perquè és "incompleta i insuficient". Segons alguns càlculs, això podria suposar que els bancs haurien de retornar un total de 5.000 milions d'euros. El càlcul del Banc d'Espanya és d'almenys 4.000 milions.

D'aquesta manera, la sentència es posa a favor de les organitzacions de consumidors, en dictaminar la retroactivitat, i no limita la devolució dels diners cobrats de més, com va dictaminar el Tribunal Suprem el 2013. I és que el Suprem va considerar abusives les clàusules terra en considerar que els consumidors no havien estat informats de la càrrega econòmica i jurídica que se'ls imposava, però va fixar en la data de la sentència, 9 de maig del 2013, la retroactivitat màxima.

Aquesta sentència, que no es podrà recórrer, servirà de base perquè els tribunals espanyols decideixin sobre els milers de demandes per clàusules terra que encara s'han de dirimir; unes 70.000, segons els bufets d'advocats.

Les clàusules terra són les que fixaven un límit mínim d'interessos que els clients amb contractes hipotecaris havien de pagar. Aquestes clàusules han impedit als afectats beneficiar-se de la caiguda de l'euríbor, principal índex de referència per a la majoria de les hipoteques a Espanya.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut