Els bancs es comprometen a oferir servei presencial als pobles de més de 500 habitants

El govern espanyol i la patronal bancària es donen mig any de temps per fer efectiva la mesura que han pactat

No n'hi ha prou amb la banca en línia. Els bancs es comprometen que els municipis de més de 500 habitants tinguin almenys un punt d'accés presencial, ja siguin oficines bancàries, caixers automàtics, agents financers o oficines mòbils.

Ho han acordat el govern espanyol i les patronals bancàries, que han fixat un termini màxim de sis mesos per aconseguir-ho. No és una obligació legal.

Si després de mig any això no passa, encara es donen un marge de sis mesos més per instal·lar un caixer genèric per poder retirar efectiu, que haurà de gestionar un operador concret. La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, s'hi ha referit com un "caixer de marca blanca".

Ara hi ha 243 municipis a Espanya que no tenen aquest servei, cosa que afecta un total de 211.000 habitants.

Calviño ha parlat de l'acord contra l'exclusió financera a l'àmbit rural després de reunir-se amb les principals associacions bancàries (AEB, CECA i Unacc).

La provisió del servei es garantirà a través de la col·laboració publicoprivada. El govern espanyol ha assegurat que es farà "amb ple respecte" a la normativa de la competència.

Es podrà, per exemple, cedir espai públic per instal·lar-hi un caixer.

El text signat també detalla que les entitats que es plantegin tancar l'únic punt d'accés a diners en efectiu en aquests municipis en risc d'exclusió financera ho hauran de comunicar als seus clients, com a mínim, quatre mesos abans.

Alternatives als més petits

Pel que fa als pobles de menys de 500 habitants, es fixa que s'hauran de facilitar "solucions alternatives" que permetin l'accés a efectiu.

Les solucions es basen en aliances entre els bancs i els llocs que permetin la retirada o l'ingrés de diners en efectiu, que poden ser botigues, però també ajuntaments, benzineres o punts de venda de loteries, per exemple. Els carters rurals també són una opció possible.

A Espanya hi ha 2.987 municipis amb menys de 500 habitants. Hi viu el 0,99% de la població.

 

ARXIVAT A:
Banca
Anar al contingut