Monedes d'1, 2, 5 i 10 cèntims (Pixabay)
Monedes d'1, 2, 5 i 10 cèntims (Pixabay)

Els bancs cobren més comissions per compensar la reducció de beneficis

Queden enrere els anys del "tot sense comissions" i les entitats bancàries augmenten les comissions per als clients amb menys vinculació

AgènciesActualitzat

Amb els tipus d'interès baixos, i en alguns casos en negatiu, les entitats bancàries intenten compensar la reducció dels beneficis imposant comissions o endurint les condicions perquè els clients evitin pagar-ne.

Queden enrere els anys plens d'ofertes per esquivar les comissions. Ara, els bancs ofereixen plans per no pagar-ne, cada un amb les seves condicions. Actualment, molts bancs tradicionals ja ofereixen al client estalviar-se algunes comissions si fa les gestions ell mateix per internet.

Per estalviar-se pagar comissions, el client ha de tenir la nòmina al banc, alguns rebuts domiciliats i una certa activitat. Com més fons, assegurances o hipoteques tingui a l'entitat, més avantatges tindrà.

Però, amb la crisi de la Covid-19, la banca ja ha començat a fer una cosa impensable fa uns anys: cobrar al client que té un dipòsit. Alguns bancs que ja ho cobren a empreses i administracions, ara cobraran al voltant d'un 0,2% als clients particulars que tinguin més de 30.000 o 100.000 euros al dipòsit.

 

La web sincomisiones.org, especialitzada a comparar condicions dels bancs, assegura que els bancs busquen un tipus de client que només operi amb una entitat. Un dels seus cofundadors, Miguel Otero, alerta que no sempre el client té tota la informació:

"És molt difícil accedir a la informació de per què un banc em cobra 240 euros de manteniment l'any i un altre em pot donar el mateix servei gratis. Hi ha una falta de transparència del cost dels serveis prestats, hi ha una falta de transparència de com es rendibilitzen els diners que tens al banc i, evidentment, hi ha una falta de transparència sobre les comissions que et cobren".


Els cinc grans bancs van guanyar més de 9.000 milions en comissions

L'any passat, els cinc principals bancs de l'estat van ingressar prop de 18.000 milions d'euros amb el negoci més tradicional: deixar i guardar diners. L'impacte de la pandèmia va fer que els ingressos fossin un 2% inferiors als de l'any 2019.

Malgrat que l'activitat d'empreses i particulars va baixar considerablement, els ingressos per comissions de Caixabank, Bankia, el Santander, el BBVA i el Banc Sabadell gairebé es van mantenir. Aquestes comissions, que es cobren per transferències, fons d'inversions o targetes, van caure menys d'un 1% respecte a l'any anterior.

 

 

 

El Banc Sabadell va ser de les primeres entitats a introduir noves comissions. A finals del 2019, al seu Compte Expansió –lliure de comissions si els clients tenien una nòmina o ingressos vinculats al compte d'almenys 700 euros- se li va començar a aplicar una comissió de manteniment de 15 euros trimestrals. Per evitar el recàrrec, el Sabadell demanava als clients que complissin una de les següents condicions: tenir contractada una assegurança amb l'entitat, un préstec amb el banc o tenir almenys 10.000 euros invertits en fons d'inversió gestionats pel Banc Sabadell.

La fórmula de CaixaBank és semblant. A partir de l'octubre passat, l'entitat va introduir una comissió de manteniment de 60 euros trimestrals als seus comptes corrents. D'altra banda, els clients amb un compte que disposi d'uns ingressos mensuals de més de 600 euros, una pensió de més de 300 euros o mantinguin més de 20.000 euros en fons d'inversió, assegurances d'estalvi o plans de pensió individual, hauran de pagar 15 euros trimestrals. Per evitar-ho, han de realitzar almenys tres compres al trimestre amb la targeta o bé tenir almenys tres rebuts domiciliats al compte.

Situacions similars s'han produït al Santander, on el compte estàndard de particulars ha passat a tenir una comissió de manteniment de 29 euros trimestrals; al BBVA, on els clients amb nòmina domiciliada han de pagar 100 euros anuals si no registren uns mínims d'activitat; i a Bankia, on tenir domiciliada la nòmina no evita el pagament d'una comissió de sis euros mensuals.

ARXIVAT A:
BancaEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut