Els bacteris de les granges protegeixen de l'asma en les ciutats
Es comença a esbrinar per què els nens de les granges tenen menys risc d'asma (Pixabay)

Els bacteris de les granges també protegeixen de l'asma en les ciutats

Un estudi fet a Finlàndia i Alemanya demostra que aquest efecte protector és independent de l'estil de vida dels nens

Xavier DuranActualitzat

Els bacteris presents en la pols de les granges redueixen el risc que els nens tinguin asma, fins i tot si viuen en ambients urbans. Així ho mostra un estudi publicat a la revista "Nature Medicine".

Els casos d'asma han augmentat de manera molt important a mesura que ho ha fet el percentatge de població que viuen en ciutats. Al mateix temps, diversos estudis suggerien que els bacteris presents a la pols dels ambients agraris proporcionarien protecció contra aquesta malaltia.

Ara, un estudi encapçalat per Pirkka Kirjavainen, de l'Institut Nacional per a la Salut i el Benestar de Kuopio (Finlàndia), n'aporta proves. Els investigadors van estudiar la microbiota -els microorganismes- present a la pols de llars d'ambients rurals i suburbans. Concretament, van estudiar 395 llars i van identificar diferències en la microbiota en els dos ambients.

A més, van constatar que els nens que creixien en llars urbanes, però on la composició de la microbiota era semblant a la que hi ha en zones rurals, tenien menys risc de patir asma. Aquest risc disminuïa a mesura que la semblança augmentava.
 

Resultats reproduïts a Alemanya

Després van reproduir els resultats estudiant 1.031 nens alemanys. Van observar el mateix: els que no vivien en granges, però sí en un ambient amb microbiota similar al d'àmbits rurals, tenien menys risc de patir asma. I això era independent de l'estil de vida dels nens.

Si bé no són proves concloents de l'efecte protector de certs microorganismes, sí que dona suport a la idea que els bacteris de l'entorn poden afectar el desenvolupament de l'asma. Els autors suggereixen que mesurar la composició de la microbiota en una llar pot ser útil per avaluar i controlar el risc relatiu que els nens d'ambients urbans i suburbans tinguin asma.

També reconeixen que això no té conseqüències pràctiques si l'efecte protector no es pot traslladar d'alguna maner a les llars urbanes. Creuen que els resultats mereixen més investigacions per confirmar si hi ha una relació causa-efecte i si l'exposició a la microbiota pot convertir-se en un nou sistema de prevenció de l'asma.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut