Els avis no poden sortir de les residències fins que demostrin que no tenen el virus
Els avis sense símptomes de coronavirus tenen problemes per sortir de les residències (ACN/Laura Cortés)

Els avis no poden sortir de les residències fins que demostrin que no tenen el virus

El protocol bloqueja 144 peticions de trasllat ja que les residències no disposen de tests ràpids que constatin els negatius

Sion BiurrunActualitzat

El coronavirus castiga especialment les residències geriàtriques. Continua augmentant la xifra de positius mentre s'espera que arribin els tests de detecció ràpida del virus. És una situació, però, que també afecta als avis sense símptomes de la malaltia

Cada cop hi ha més famílies que tenen avis en una residència i se'ls volen emportar a casa. Ja hi ha 144 peticions de trasllat des que la Generalitat va autoritzar-ne la sortida, però cap s'ha pogut executar. I és que, perquè els avis puguin sortir, primer han d'haver donat negatiu en la prova del Covid-19, i les residències no tenen tests per fer.

Puri Cosgaya té el seu pare en una residència de Caldes de Malavella, a la Selva, i vol endur-se'l a casa. Dijous, el govern anunciava que, davant la situació que es viu en molts centres de gent gran, qui volgués podia anar a buscar els seus familiars. Això sí, calia reunir uns requisits. En el cas del seu pare, els compleix tots menys un: s'ha de fer un test PCR o un test ràpid de la prova:

"Ens diuen que el nostre pare pot anar a casa, el podem cuidar, compleix totes les condicions, excepte una condició que ha posat el mateix Departament [de Benestar Social], i no dona les eines perquè aquest criteri es compleixi. Si fos que nosaltres la podem comprar o la podem anar a buscar, es faria, però és que no està en les nostres mans. Està totalment en mans dels sanitaris, i els sanitaris, ara per ara, no donen les ordres que una persona sense símptomes es faci la prova"


Se sent impotent i creu que el temps els juga en contra:

"A la residència on hi ha el meu pare no hi ha cap cas positiu, ens n'alegrem, però sí que considerem que és un lloc vulnerable per a una persona gran. Portem des de divendres amb trucades, correus a tothom… Què més podem fer?"

 

Els avis no poden sortir de les residències fins que demostrin que no tenen el virus
Els avis esperen els tests ràpids, que tarden més del que caldria
Els avis no poden sortir de les residències fins que demostrin que no tenen el virus
Puri Cosgaya té el seu pare en aquesta residència i, de moment, no pot treure'l


Per això ho han volgut fer públic, per si algú més es troba en aquest laberint i per reclamar al Departament de Benestar Social que agilitzi la prova. La direcció del centre diu que estan estudiant el cas. Asseguren que han de complir tots els requisits per deixar que marxi a casa.

Aquest dimecres els han dit que li han fet la prova del Covid-19 al seu pare, i ara han d'esperar el resultat. Amb sort podran complir el seu desig:

"El meu pare, el dia 2, fa 88 anys, i desitjaria que bufés les espelmes a casa nostra, és l'únic que demano"

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutEstat d'alarma
Anar al contingut