Barcelona

Els avis espanyols dediquen set hores al dia a cuidar els néts

Els avis espanyols són els que dediquen més temps a cuidar els néts, segons un estudi recent en l'àmbit europeu. La mitjana de temps que hi dediquen arriba a les set hores al dia. L'informe assenyala que set de cada deu avis exerceixen de cangurs dels néts i que la meitat d'aquests ho fan cada dia. Per a molts avis aquesta situació és un plaer, però es pot tornar també una obligació per fer front a un context econòmic difícil en què és molt complicat trobar plaça en una llar d'infants pública.

Actualitzat
Molts avis van a recollir els nens a l'escola i tenen la tarda ben ocupada. Segons un estudi recent en l'àmbit europeu, els avis espanyols són els que dediquen més temps a cuidar els seus néts: una mitjana de set hores al dia.

Situació positiva o problemàtica

Molts avis assumeixen aquest rol d'una manera positiva i ho viuen com un plaer, però de vegades alguns es veuen "com a cangurs i com a pallassets", tal com indiquen. Per això, fer-se càrrec dels néts els pot comportar efectes negatius. Segons la psicòloga de l'Institut de l'Envelliment de l'UAB Mercè Pérez Salanova, això passa sobretot quan hi ha "un excés d'hores, sobretot quan la canalla és molt petita", o quan "de vegades senten que no hi ha un reconeixement per part dels fills o les filles".

"Tenim la idea que les persones que estan jubilades disposen de tot el temps. Això és una manera de veure-ho molt poc conciliadora del que són els interessos dels uns i les necessitats dels altres", explica la psicòloga.

Als països europeus amb millors mesures de conciliació, els avis dediquen menys hores als néts. La majoria ho fa per gust, i no com a obligació familiar.

A Terrassa tenen un equipament que ofereix una solució creativa: un edifici amb ludoteca i casal d'avis. Els nens juguen plegats, llegeixen contes o es disfressen mentre els avis fan una partida de dòmino, manualitats o classes de gimnàstica. Cadascú té un espai i un temps per a ell mateix.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut