Foto dels guanyadors dels principals premis literaris en català d'aquest any (Iconna/Jordi Ribot i Joan Castro)
ANÀLISI

Les primeres roses d'aquest Sant Jordi, autors i autores amb premi l'últim any

TV3 i Catalunya Ràdio posen en marxa la campanya "Obrim Sant Jordi" convocant una trentena d'autors premiats l'últim any, i Toni Puntí ho ha viscut de prop

Actualitzat

Una pista per a turistes despistats: per la llum que rep i per la tranquil·litat, el barri Gòtic de Barcelona és molt més maco a les nou del matí que a les dotze del migdia.

La primera d'arribar, previsora, ha estat Pilar Francès. Ella ha estrenat el termo de cafè. Venia de Sant Feliu de Guíxols i no volia fer tard. Està contenta perquè acaba de guanyar la Beca d'Estudis Històrics President Irla, tot i que avui venia a ensenyar el cinquè Premi Empordà de novel·la per l'obra "Tot passa dues vegades".

La foto de Sant Jordi de TV3 i Catalunya Ràdio és la tercera vegada que es fa. La primera, el 2021, es va plantejar al capdamunt de la Rambla, quan la pandèmia va deixar Canaletes sense parades. El segon retrat de grup es va fer l'any passat a la Pedrera, quan Barcelona va inventar la superilla literària del passeig de Gràcia. I la tercera, la d'avui, s'ha fet a les escales del Saló del Tinell, a la plaça del Rei.

Un escenari carregat d'història i de moltes històries: les explica bé el museu veí, el MUHBA, que està celebrant 80 anys. Novel·les, còmic, poesia... una trentena de noves històries, totes amb premi literari, han coincidit com a pròleg de la gran festa de diumenge. El cafè i el croissant han acompanyat les presentacions.

Molts escriptors --vell ofici solitari-- no es coneixen entre ells i trobades com aquesta també serveixen per posar-hi remei. Els més veterans ho viuen amb més naturalitat, però als novells se'ls nota certa satisfacció quan se saben part d'una comunitat.

També entre els primers, dos que venien de Mallorca i que han hagut de matinar: Glòria de Castro (Premi Llibreter per "L'instant abans de l'impacte") i Sebastià Alzamora (Premi Òmnium a la millor novel·la de l'any per "Ràbia").

Alzamora ha guanyat aquest any el mateix premi que va guanyar "Boulder", d'Eva Baltasar, la novel·la que, en la seva traducció a l'anglès, s'ha convertit en una de les sis finalistes del Premi Booker Internacional. És una notícia excel·lent per a la literatura catalana, un veritable salt d'escala que també parla bé dels premis literaris, tantes vegades qüestionats.

A poc a poc, amb puntualitat, ha arribat el gruix dels escriptors: "Què s'ha de fer?", "On ens hem de posar?". Els més acostumats als focus (Gemma Ruiz, Premi Sant Jordi per "Les nostres mares"; Andreu Claret, Premi Ramon Llull per "París érem nosaltres"; Martí Gironell, Premi Prudenci Bertrana per "El fabricant de records"...) o els debutants (Gemma Ventura, Premi Josep Pla per "La llei de l'hivern"; Andrea Genovart, Premi Anagrama de novel·la per "Consum preferent"...).

En un racó, Lluís-Anton Baulenas (Premi Santa Eulàlia de Novel·la de Barcelona per "Seré el teu mirall") ha decidit esperar-se prenent un bany de sol. I, lluny del soroll, els poetes Eduard Olesti (Premi Amadeu Oller per "Sarcop") i Glòria Goll (Flor Naturals als Jocs Florals de Barcelona per "A través") comparteixen inquietuds i lamenten, amb raó, una vegada més, el focus escàs que té la poesia.

Per arribar fins aquí també han hagut de fer quilòmetres les guanyadores de Premi Recull de Blanes de narrativa breu, Núria Martí Constans; el trentè Premi de Narrativa Vila de l'Ametlla de Mar, Maria Gas de Cid, i el Premi Màrius Torres de poesia de Lleida, Marina Miralles.

(Iconna/Jordi Ribot i Joan Castro)

La foto d'avui certifica una cosa que ja teníem clara. Diuen les dades que aquest país llegeix poc, però podem garantir que premia molt... i que ho fa bé.

El fotògraf Jordi Ribot --hem mentit fins ara: quan els primers han arribat, ell ja hi era-- té els estris a punt. El clic de la càmera es dispararà a les onze en punt. Rosa Romà i Àngels Ponsa, presidenta i vicepresidenta de la CCMA, i els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Sigfrid Gras i Jordi Borda, fan les salutacions de rigor.

La calor primaveral colla fort. En aquest context de sequera, ningú no pensa en el xàfec del dia de Sant Jordi de l'any passat. Els turistes a peu o en bicicleta que ocupen la plaça del Rei s'ho miren de lluny: "Aquí què hi passa?"

Tothom pendent de dos convidats que arriben amb el temps just per la foto (educats, havien avisat): Francesc Torralba, Premi Bones Lletres d'Assaig Humanístic per "L'ètica algorítmica", i Martí Domínguez, Premi Proa per "Mater".

Una de les premisses de la convocatòria és que tothom vingués amb el llibre sota el braç. Martí Domínguez se l'ha deixat, però la llibreria La Central del MUHBA ens soluciona la papereta. "Mater", i ja ens agrada, ha venut avui un exemplar més del que tenia previst.

La foto final ja ha immortalitzat una trentena dels escriptors i escriptores amb premi de 2022. Abans de marxar, tots ells repassen les agendes de firmes, presentacions i entrevistes pendents.

Tots, amb els seus llibres a punt, tres dies abans de fer una marató de signatures que, un any més, farà possible el miracle de Sant Jordi. I una pista final per als lectors: viure Sant Jordi és molt més maco a primera hora del matí que a les dotze del migdia.

Diumenge, doncs, toca llevar-se d'hora.

 

ARXIVAT A:
LiteraturaSant Jordi
Anar al contingut