La mesura per als autònoms té un pressupost màxim de 7,5 milions d'euros

Els autònoms poden començar a demanar l'ajut de Treball de fins a 2.000 euros

Sis de cada deu empleats per compte propi han suspès la seva activitat a causa del confinament i tindran dret a aquest pagament únic, que té un pressupost de 7,5 milions

Gemma NavésActualitzat

La crisi econòmica que comporta l'alerta pel coronavirus no afecta tothom per igual. Els treballadors autònoms es troben dins el col·lectiu dels més damnificats. Les xifres així ho demostren: sis de cada deu empleats per compte propi han suspès l'activitat des que va començar el confinament.

A partir d'aquest divendres s'obre el període perquè els autònoms demanin l'ajut de la Generalitat, que serà d'un import màxim de 2.000 euros. Segons publica el DOGC, el termini per a la presentació de sol·licituds per obtenir aquest pagament únic és d'un mes i s'atendran per ordre cronològic d'arribada.

 

Ara bé, els treballadors per compte propi no podran complementar aquesta ajuda amb cap altra prestació que tingui la mateixa finalitat, ni pública ni privada, entre les quals hi hauria les que està impulsant l'administració central.

7,5 milions de pressupost

La mesura té un pressupost màxim de 7,5 milions d'euros, i es preveu que pugui beneficiar un màxim de 4.500 autònoms. Per acollir-s'hi, l'autònom ha d'estar donat d'alta al règim especial dels autònoms de la Seguretat Social, tenir el domicili fiscal a Catalunya i ser dins la llista d'activitats obligades a tancar pel decret d'alarma del 14 de març.

 

Sense font alternativa d'ingressos

A més, haurà d'acreditar, segons diu el decret, "una reducció dràstica" i involuntària de la seva facturació per la crisi del coronavirus i que no disposa "de fonts alternatives d'ingressos". Les ajudes s'atorgaran, afegeix el decret, "pel procediment de concurrència no competitiva fins a l'exhauriment de la partida pressupostària".

El drecret no especifica quin percentatge de reducció d'ingressos cal tenir. Els ajuts estals demanen un 75% de pèrdua de facturació. La presidenta de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), Sandra Zapatero, assegura que hi ha un grup important d'autònoms que, tot i tenir pèrdues importants, han de continuar treballant perquè no arriben a les caigudes d'activitat exigides per l'Estat per acollir-se a l'atur.

"No poden demostrar-la ni aportar documentació per acreditar la reducció del 75% de la facturació -lamenta Zapatero- i, a més a més, no poden optar a la prestació extraordinària de cessament de l'activitat."

 

Els sindicats reclamen que les prestacions de la Generalitat i l'Estat puguin ser compatibles, perquè es tracta de dues línies d'ajut diferents. Els representants de les dues centrals consideren que si no es poden acollir a totes les subvencions, es vulneren els drets dels treballadors.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Economia de butxacaDrets laborals
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut