Els autònoms han de cotitzar més per garantir-se les pensions, segons l'OCDE

L'organisme també està preocupat per l'envelliment accelerat de la població i la suspensió de mesures com l'índex de revalorització de les pensions

Actualitzat

Els autònoms haurien de tenir menys llibertat per fixar la base de cotització, segons aconsella l'OCDE. L'objectiu és evitar en el futur pensions precàries, que equivaldrien al 42% de les que rebrà un treballador assalariat a Espanya.

És una de les conclusions de l'informe bianual sobre les pensions que fa l'organització dels països més desenvolupats.

L'economista en cap de pensiones de l'OCDE, Hervé Boulhol, ha dit que sovint la gent prioritza el curt termini, però que això equival a deixar per demà la pobresa d'avui:

"Quan creem polítiques per fer el treball d'autònom més atractiu, el fet de tenir cotitzacions baixes serveix per encoratjar-lo però, evidentment, també estem encoratjant situacions de precarietat"

 

 

Segons les dades difoses a París, la jubilació d'un autònom a Espanya serà un 79% inferior a la dels països desenvolupats i els únics llocs que estan encara pitjor són el Japó, Mèxic i Holanda.

Un punt important és que augmentar les cotitzacions dels autònoms ajudaria a millorar el sistema general de pensions.

 

La població envelleix

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic recomana a Espanya prendre mesures davant la debilitat del seu sistema de pensions i l'envelliment de la població i insta el govern que es formi a donar respostes al problema de fons.

El govern espanyol va suprimir el sistema de revalorització aprovat el 2013, lligat a l'esperança de vida, i el responsable de l'OCDE reclama mesures alternatives:

"Les mesures d'ajust relacionades amb la demografia, amb l'esperança de vida, van quedar suspeses. Allò que es va decidir el 2013, és a dir, la revalorització basada en el factor de sostenibilitat. I per tant, estem a l'espera de mesures que reemplacin allò que es va suspendre per assegurar la viabilitat financera del sistema"

 

L'informe sobre Espanya adverteix que l'equilibri financer del sistema està amenaçat per l'envelliment de la població, que es produeix a un ritme més alt que la mitjana dels països de l'OCDE.

Com assenyala el document, el 2050 Espanya serà el segon país del món, després del Japó, amb més gent gran en relació al nombre de treballadors actius. Això significaria que per cada 100 persones en edat de treballar hi haurà 76 persones de més de 65 anys. Actualment només en són 30. Per tant, pocs treballadors hauran de sostenir les pensions de molts jubilats.

A Espanya, l'edat real de jubilació cada cop s'acosta més a l'oficial, ja que han disminuït els treballadors que es prejubilen, per exemple.

Justament avui, el govern espanyol ha confirmat que farà servir 2.900 milions del fons de reserva per a la paga extra de Nadal als jubilats. A la guardiola de les pensions hi quedaran, a finals d'any, 2.150 milions d'euros.

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut