Un astronauta vestit amb un prototip d'escafandre, fent proves al desert de Rio Tinto. (Foto: Reuters)
Un astronauta vestit amb un prototip d'escafandre, fent proves al desert de Rio Tinto. (Foto: Reuters)
Washington

Els astronautes que viatgin a Mart s'hauran de cultivar els aliments

El viatge de l'home a Mart, llargament debatut i ajornat, continua sent estudiat i preparat per la NASA. L'agència nord-americana vol enviar una missió tripulada al planeta roig l'any 2030, tot i els problemes de finançament actuals. Abans, però, la NASA ha admès que caldrà solucionar problemes tan bàsics com l'alimentació dels astronautes durant el llarg viatge.

Actualitzat
Per anar i tornar de Mart caldrien al voltant de 5 anys, cosa que, a priori, obligaria a carregar 3,7 tones de menjar per astronauta. Però per evitar transportar tot aquest pes, la NASA  creu que els astronautes haurien de cultivar i cuinar els seus propis aliments. Per això, l'agència està treballant en un sistema bioregeneratiu que permeti el creixement de plantes, cosa que a la vegada també serviria per produir oxigen dins la nau.

Lluny del repte tecnològic que va suposar l'arribada de l'home a la Lluna, "els desafiaments més grans que presenten els viatges a Mart es refereixen als recursos i l'acceptabilitat del menjar, i a l'equilibri de pes i volum", ha explicat la científica del Laboratori de Sistemes Alimentaris a Houston, Maya R. Cooper.

Astronautes pagesos

Els científics de la NASA parlen de plantes "multifunció" i han explicat que ja han seleccionat deu cultius possibles: enciam, espinacs, pastanaga, cebes, raves, pebrots, col llombarda, maduixes i plantes aromàtiques.

Amb tot, si l'opció dels astronautes pagesos no pogués tirar endavant, la NASA diu que una altra opció seria enviar un any o dos abans de la partida de les missions tripulades diverses naus espacials que actuessin com a magatzems de menjar i que poguessin ser utilitzades pels astronautes durant l'exploració de Mart.

Tot plegat, hauria de posar-se en pràctica a partir del 2030, encara que la negativa d'Obama de finançar aquestes missions i la seva idea de deixar-les en mans del finançament privat no garanteix que aquesta data es pugui complir.
Anar al contingut