A Catalunya, l'any 2022 es tanca amb 12 feminicidis
A Catalunya, l'any 2022 es tanca amb 12 feminicidis

Els assassinats masclistes s'enfilen al desembre, un dels pitjors mesos dels últims anys

Aquest desembre hi ha hagut 8 feminicidis a Espanya, dos dels quals a Catalunya, i encara hi ha tres casos pendents de confirmar

RedaccióActualitzat

La Vanessa Elizabeth, la María, l'Ángela, la Irina Mihaela, la Jaqueline, la María del Carmen, la Soraya i la Carme. Són les vuit dones que han mort aquest desembre a Espanya assassinades per la parella o exparella. I encara hi ha tres casos més que s'investiguen com a crims masclistes. L'últim, aquest dijous a Toledo.

Noms i vides darrere d'uns números que s'han enfilat aquest últim mes, el que més feminicidis ha registrat aquest any, amb 46 dones assassinades a l'Estat, segons la xifra oficial del Ministeri d'Igualtat.

A Catalunya, n'han estat 12, comptant també els crims comesos per agressors fora de l'àmbit de la parella. Dos han passat aquest desembre. La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, feia una crida aquesta setmana a "no deixar cap dona sola", especialment durant les setmanes de Nadal, en què la convivència amb l'agressor durant els dies festius augmenta el risc.

El repunt de casos al desembre ha portat el Ministeri d'Igualtat a convocar aquest dimecres, per primera vegada, el comitè de crisi, integrat per responsables de la lluita contra la violència masclista d'Igualtat, d'Interior i de Justícia, i també de les comunitats autònomes.

"Hem de proporcionar a cada víctima la porta que millor s'ajusti a la seva situació de violència", ha remarcat, després de recordar que entre les víctimes d'aquest desembre hi ha dones que estaven en situació de vulnerabilitat.
 

 

A la xifra de 46 dones assassinades s'hi han d'afegir 19 crims més en què els agressors no són la parella o l'exparella, que aquest any s'han comptabilitzat per primer cop a Espanya, com ja fa temps que es fa a Catalunya. Així, assassinats com els de Diana Quer o Laura Luelmo ara serien considerats feminicidis.

Dels 46 assassinats confirmats al conjunt de l'Estat, en 20 casos les dones havien denunciat i, d'aquests, la meitat de víctimes havien sol·licitat protecció o mesures d'allunyament. En una trentena de casos, a més, l'assassinat el va cometre la parella de la víctima, i en 33 vivien junts.

Pel que fa a Catalunya, una de cada tres dones havia denunciat el seu assassí, però cap tenia mesures de protecció vigents.
 

"La situació és d'extrema gravetat"

Després de la reunió, la secretària d'estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, no ha dubtat a valorar que "la situació és d'extrema gravetat".

Ha recordat, a més, que en aquestes dates hi ha molts "dies festius, en què existeix molt de risc i repunts de feminicidis". En concret, ha detallat, Rodríguez, "un 75% dels assassinats [masclistes] han passat en caps de setmana o dies festius".

La secretària d'estat ha comparegut en roda de premsa al costat de Victòria Rosell, delegada del govern espanyol contra la violència de gènere.

Rosell ha recordat que enregistrar imatges sense consentiment és delicte i que també és delicte difondre imatges que afecten la intimitat de les persones, amb independència de si l'enregistrament era consentit o no.

"Qui es cregui emparat per l'anonimat, que sàpiga que hi ha mitjans de recerca suficients per detectar la seva identitat i sotmetre'l a un procediment penal", ha recordat, després de demanar ajuda a la ciutadania per evitar la difusió del vídeo enregistrat fa uns dies a la discoteca Waka, que els Mossos d'Esquadra estan investigant.

Més enllà d'aquest cas, Rosell ha apuntat a la necessitat de millorar el sistema VioGén, de lluita contra la violència masclista, que coordina el Ministeri de l'Interior.

Els Serveis d'Intervenció Especialitzada són una de les vies per demanar ajuda (ACN)

En l'última dècada, hi ha hagut entre 10 i 14 feminicidis cada any, una xifra que la consellera d'Igualtat, Tània Verge, ha qualificat d'inacceptable: "Com a societat ens hem de corresponsabilitzar per erradicar el masclisme de fons que sustenta les violències."

A tot Espanya, els assassinats masclistes es comptabilitzen des del 2003. Sumen 1.179.
 

On demanar ajuda

Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia tots els dies de l'any, atén consultes i urgències, és gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió, també es pot trucar al 112.

Des de l'abril del 2021 també funciona el WhatsApp 601 00 11 22 per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.

Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la seva situació econòmica.

També es pot recórrer als diversos serveis públics d'informació i atenció:

  • Oficines d'informació de l'Institut Català de les Dones (ICD).
  • Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE).
  • També hi ha un gest de socors que es pot fer amb la mà que val la pena conèixer i que permet alertar la policia que s'està en perill, en cas de no poder-ho comunicar amb paraules.
ARXIVAT A:
Violència masclista
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut