Moment de la detonació mar endins de la bomba del 1936
Moment de la detonació mar endins de la bomba del 1936
Barcelona

Els artificiers fan explotar la bomba trobada a la platja de la Barceloneta

La detonació s'ha fet a una milla de la platja i a 45 metres sota mar

Actualitzat

A dos quarts de quatre de la tarda d'aquest dilluns artificiers de l'Armada han fet detonar la bomba localitzada el cap de setmana a la platja de la Barceloneta. El soroll de la detonació ha estat pràcticament imperceptible des de la costa.

Les platges de Sant Sebastià i de Sant Miquel ha estat reobertes als usuaris a les 16.40, segons ha informat per Twitter la Guàrdia Urbana.

 

 

La platja estava tancada al bany des de diumenge, quan es va localitzar l'artefacte a l'aigua. Els agents de la Guàrdia Civil van avisar la Guàrdia Urbana, que va desallotjar la platja i va establir un perímetre de seguretat d'uns 300 metres.
 

 

Des d'aleshores artificiers de l'Armada han treballat per fer explotar l'artefacte de forma controlada.

Ho ha explicat Juan Pedro Saura, tinent de l'Armada i cap de grup de desactivació:

"Un cop que estàvem a una milla de la costa l'hem tornat a fondejar en una sonda de 40 metres i ha estat neutralitzat. S'ha verificat que ja no queden restes d'explosiu d'aquest artefacte en aquesta platja."

 

 

L'Armada ha traslladat la bomba mitjançant globus d'elevació submergits al mar per fer-la explotar de manera controlada en una zona segura, a una milla de la platja i a 45 metres sota mar, sense afectar la xarxa d'oleoductes de Barcelona.

 

 

L'artefacte feia poc més d'un metre de llarg i 80 centímetres de diàmetre.

Es tracta d'una bomba fabricada el 1936 i es coneix amb el nom de "bomba catalana". Segons Juan Pedro Saura, no queda clar que fos llançada en un bombardeig.

"No puc afirmar que hagi estat llançada des d'un avió, o que simplement algú la va tirar al mar. El metall està en molt bones condicions. Falten les aletes que s'han pogut perdre quan va caure al mar o mai va tenir-ne."


No se sap del cert l'any que es va llançar la bomba ni tampoc per part de qui.

L'artefacte va ser localitzat al fons del mar, a uns 25 metres de la platja.

 

La bomba contenia 70 quilos de trilita - un compost químic conegut com a TNT- "altament volàtil".

 

ARXIVAT A:
Policia NacionalGuàrdia Civil
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut