Quim Torra
Quim Torra (Efe)
Barcelona

Els articles i els tuits de Quim Torra tensen el primer debat d'investidura

El candidat ha tornat a demanar disculpes

RedaccióActualitzat

La polèmica pels tuits i articles de Quim Torra, a qui l'oposició acusa de "xenòfob", ha planat al llarg de la primera sessió del debat d'investidura. El candidat a president de la Generalitat ha volgut tornar a demanar perdó des del Parlament, com ja va fer aquest divendres des de TV3.

"Lamento si algú s'ha pogut sentir ofès. Ho dic sincerament. I per tant, avui, públicament, aquí al Parlament, ho reitero".

Arrimadas, molesta per una resposta "indignant"

Un dels diputats més durs amb Torra, i amb qui ha viscut un dels moments més tensos del debat, ha estat amb Inés Arrimadas, líder de Ciutadans. En la seva primera intervenció li ha llegit alguns dels tuits en què "humiliava els catalans que se senten espanyols". Arrimadas li ha promès traduir-los i enviar-los al president de la Comissió Europea i de l'Eurocambra.

Més enllà de les piulades, la diputada ha assegurat que "hi ha petroli" en els articles de Torra, on hi escriu "barbaritats" que "el desacrediten".

"Qualsevol persona que hagi dit qualsevol barbaritat cap a qualsevol col·lectiu, raça o nacionalitat no podria asseure's en aquest Parlament per poder ser investit president, en cap país, en cap."

 

 

Quim Torra ha utilitzat un to irònic en la resposta a Arrimadas.

"Senyora Arrimadas, estic molt content amb el seu discurs. Jo em pensava que els articles que anava escrivint per aquests mons de Déu no els llegia ningú i resulta que tinc una legió d'insospitats seguidors".

"Jo, si volen, si em permet un suggeriment, he escrit alguns llibres, un dels quals, "Els últims 100 metres", i em farien un gran favor, sobretot als meus editors, si també els compressin, els llegissin, en parlessin. Des d'aquest punt de vista els hi agraeixo."

 

 

La líder de Cs s'ha mostrat especialment molesta per aquestes paraules de Torra, que ha considerat "indignants".

"Indignant, indignant, la resposta que ha donat al que li hem llegit dels seus articles. Però això què és? Però com pot sortir a aquí a enriure-se'n, hahahaha... Ara sí que es llegiran els meus llibres i els meus articles després del que li he dit que vostè ha dit".

"Però qui s'ha cregut que és vostè? De què s'està mofant després d'haver-nos humiliat de manera reiterada? Però vostè de veritat pretén ser president de la Generalitat?

Arran de la resposta de Torra, s'ha viscut un altre dels moments més tensos de la sessió entre Arrimadas i el republicà Sergi Sabrià. La líder de Cs ha criticat que ERC, la CUP i JxCat no s'hagin desmarcat dels articles i tuits del presidenciable.

Iceta l'insta a ser "respectuós amb tothom"

També s'ha referit a la polèmica Miquel Iceta, que ha criticat especialment les afirmacions de Torra sobre el castellà. El socialista li ha dit que els que parlen castellà també són catalans i que "el català no és una llengua estrangera a Catalunya".

 

Iceta ha instat Torra a fer "un esforç per adaptar-se a aquesta realitat" i a tenir una actitud "empàtica" i "respectuosa" amb tothom. El socialista li ha retret també alguns escrits sobre membres del PSC.

"Vostè ha escrit coses com: 'Si la Sra. Martínez-Sampere o Montilla són catalanistes tenim un problema, perquè aquí no hi cap tothom.' Miri, Sr. Torra, compte, perquè al final no hi cabrà ningú."

Amb tot, el líder del PSC ha assegurat que cal esperar quines accions concretes fa Torra si acaba sent president.

Domènech no s'hauria presentat

Des d'En Comú Podem Xavier Domènech ha assegurat que si ell hagués fet els tuits de Torra no s'hauria presentat "mai" a la presidència de la Generalitat.

També li ha demanat què pensa dels espanyols, per saber així què pensa de Catalunya.

 

Albiol parla de disculpes a mitges

El líder del PP català ha afirmat que les disculpes de Torra sobre els tuits del 2012 s'han quedat a "mig camí". Xavier García Albiol creu que "disculpar-se per si algú s'ha molestat és com no fer-ho"

També ha assegurat que l'amoïna que Catalunya pugui tenir un president que digui que "'vergonya' és una paraula que els espanyols han eliminat del seu diccionari des de fa segles i que els espanyols només saben espoliar".

Albiol ha conclòs: "Amb vostè l'independentisme radical ha doblat l'aposta."

ARXIVAT A:
InvestiduraJxCatCsPSCERC
Anar al contingut