Els terrenys inundats pel Gloria al Delta estan plens de sal (ACN Anna Ferràs)
Deltebre

Els arrossars del delta de l'Ebre, plens de sal i sorra un mes després del Gloria

El govern espanyol invertirà 2 milions d'euros per fer un cordó de sorra al litoral per protegir els arrossars de noves llevantades i refer l'istme del Trabucador i l'illa de Buda

Actualitzat

Un més després que el temporal Gloria va fer estralls a la costa catalana, a les terres del delta de l'Ebre, amb el retrocés de les aigües, s'han evidenciat els efectes als arrossars: plens de sorra i amarats de sal, amb les platges desaparegudes.

El govern espanyol ha anunciat la construcció d'un cordó de sorra a la meitat esquerra del Delta per protegir els camps si arriben noves llevantades a la primavera. Però els agricultors, com l'arrossaire Jordi Margalef, adverteixen que no podran suportar un altre Gloria.

"Hem d'esperar però, de moment, la terra està salada."

El sector turístic també intenta contrarestar la caiguda de la demanda i remarquen que han sabut sobreposar-se amb alternatives a les propostes que ha calgut anul·lar.

 

L'arrossaire Jordi Margalef a la seva finca, que ha perdut tres hectàrees (ACN/Anna Ferràs)

 

El mar es retira i deixa la sal

Fa un mes, encara en ple temporal, l'arrossaire Jordi Margalef veia com el mar inundava els seus camps d'arròs a Deltebre, a tres quilòmetres de la platja de la Bassa de l'Arena. Els seus cultius acumulaven fins a un metre i mig d'aigua salada, i, un mes després, el mar ja ha retrocedit, però hi ha quedat la sorra i la sal.

"Ha desaparegut un camp d'arròs i la meitat de l'altre."

Margalef calcula pèrdues d'entre un 40% i un 50% de la collita i de 3 hectàrees de cultiu on ara hi ha una nova platja. El temporal també ha descalçat una casa que Margalef té a la finca i ha deixat els fonaments al descobert.

"Ara ha quedat a primera línia de mar, i aquesta és la segona que hi construïm."

 

Una caseta de la finca de Jordi Margalef ha quedat totalment descalçada pel Gloria (ACN/Anna Ferràs)

Un gran temporal, el 2001, els va destruir la que tenien uns metres més endavant. Llavors, el mar es va menjar 100 metres de platja. Amb el Gloria, 40 metres més.

Recuperar els conreus

Reparades les bombes, fa dues setmanes que es van tornar a inundar els arrossars afectats, més de 2.000 hectàrees, amb aigua dolça. Intenten netejar les capes superficials dels conreus.

"El problema és la filtració, fins que no passi molt de temps no podem saber on és la capa freàtica. De moment, la terra està salada."

Ara han tancat l'entrada d'aigua dolça perquè els terrenys s'han d'assecar per preparar-los per a la sembra.

A principis d'abril es tornaran a inundar amb aigua dolça i arrencarà la campanya. Allà on hi ha sorra hi hauran d'enviar les màquines i, molt probablement, n'hauran d'assumir el cost.

L'aigua de mar ha salat la terra inundada pel Gloria al delta de l'Ebre (ACN/Anna Ferràs)

Mesures insuficients

El govern espanyol ha anunciat la construcció d'un cordó de sorra al litoral, que es farà a finals de març, per protegir els arrossars més propers al mar de les llevantades habituals de la primavera o l'estiu, quan l'arròs està creixent.

Però els agricultors són escèptics perquè, davant d'un nou temporal com el Gloria, aquestes mesures seran insuficients.

"Si ve un temporal com el que va vindre, això no ho aguanta ningú."

Davant les veus que defensen deixar retrocedir el Delta i perdre algunes hectàrees d'arrossars, Margalef és contundent: s'exposen a la desaparició del Delta en 200 anys.

"Si ho deixem estar, el Delta desapareix. No el marge esquerre; el dret, també. Darrere d'aquesta finca en ve una altra, i una altra, i al final arribarà a Deltebre i, si rebenta el riu, després ja vindrà Amposta o Sant Jaume. No és que perdem les finques, és que desapareixerem en 200 anys."

"Si aquest temporal arriba a venir al desembre, no sé què pot arribar a fer... Potser sí que s'inunda tot el Delta i les fotografies haurien estat aquelles que van sortir. El 2001 va ser més greu, però teníem més platja, més defensa."

Margalef també es queixa que la reacció de les administracions és "lenta" i que no se'ls informa prou dels plans que es volen aplicar, ni del calendari per fer-ho.

 

Els costos: 2 milions al Delta

El govern espanyol preveu destinar 2 milions d'euros a la reparació dels estralls del Gloria a la costa del Delta, dels 3,5 milions que ha previst per a la demarcació de Tarragona. Serviran per ampliar l'istme del Trabucador, reforçar la barra de l'illa de Buda o restaurar els espais costaners dels termes de Deltebre i l'Ampolla, entre les obres principals.

El govern espanyol no destinarà recursos a reposar elements de passejos marítims vulnerables a noves llevantades i aquestes actuacions les hauran d'assumir els municipis. Aquests desperfectes superen, als municipis del Delta, els 10 milions d'euros, mentre que les pèrdues als arrossars són d'1,7 milions, i caldran 1,5 milions per recuperar les muscleres, que aquest any faran un 20% menys de producció.

El Departament de Territori va quantificar que només la defensa del canal perimetral requerirà entre 5 i 6 milions d'euros, així com 2 milions més per crear un sistema de bombes en algunes zones. També la reparació de les estacions de bombament de les comunitats de regants costarà 1 milió d'euros.

 

Comissió mixta

Amb les xifres i les mesures de resiliència que necessita el Delta detallades, la Taula de Consens per al Delta de l'Ebre ha proposat crear una comissió mixta amb els governs espanyol i de la Generalitat per executar de manera urgent les mesures necessàries que ajudin a preservar l'espai davant l'amenaça de nous temporals.

Alcaldes i comunitats de regants han reclamat a les administracions superiors que compleixin la paraula i tradueixin en fets les promeses fetes fa un mes sobre el terreny. També demanen als partits polítics que s'esforcin per introduir partides econòmiques per materialitzar aquestes mesures als pressupostos que encara s'estan tancant.

 

 

Turisme, esforç de recuperació

Els arrossaires han estat els més afectats pel temporal, però el Gloria també ha causat grans pèrdues a l'aqüicultura o al turisme. D'entrada, les reserves han caigut, però el sector ha fet mans i mànigues per sobreposar-se amb la màxima rapidesa.

De fet, segons la vicepresidenta de l'Associació d'Empreses i d'Activitats Turístiques del Delta de l'Ebre, AEATDE, Montse Callau, els establiments afectats es van refer immediatament. Callau ha insistit que el temporal ha evidenciat la "resiliència" dels deltaics i la seva capacitat per "adaptar i reconstruir cadascuna de les activitats".

"Funciona tot amb normalitat i crec que a vegades hi ha hagut incidències meteorològiques que han tingut moltes més afectacions que aquesta. Òbviament, això no vol dir que hi hagi hagut establiments i certes activitats que han adaptat el seu producte."

"El Gloria ens ha permès descobrir nous indrets que fins ara no teníem."

A tall d'exemple, ha indicat que s'han redirigit rutes en caiac que passaven per determinades muscleres per on la borrasca va fer impossible poder passar.

ARXIVAT A:
Temporal GloriaAgricultura
Anar al contingut