Tortosa

Els arqueòlegs desenterren la Tortosa romana i la façana fluvial del Renaixement

Pràcticament no es coneixien les restes de l'antiga Dertosa, tot i que se sabia que havia estat una ciutat de gran importància política i econòmica per la seva situació estratègica a la península Ibèrica, gràcies a la fluvialitat del riu Ebre

RedaccióActualitzat

Els arqueòlegs desenterren a Tortosa diverses estructures arqueològiques: un conjunt de tabernae o petits establiments comercials al voltant d'un espai públic. Les construccions estan situades ben bé al centre econòmic i religiós de la Dertosa romana. Són 2.000 anys d'història que havien quedat oblidats sota terra, entre la catedral i el riu.

Pràcticament no es coneixien les restes de l'antiga Dertosa, tot i que se sabia que havia estat una ciutat de gran importància política i econòmica per la seva situació estratègica a la península Ibèrica, gràcies a la fluvialitat del riu Ebre. La significació de la Tortosa romana també es constata perquè fins i tot tenia la seva pròpia seca, on s'encunyaven monedes amb el nom del municipi. Dertosa era un municipi tipus mitjana i formava part de la Via Augusta.

 

 

En campanyes anteriors ja es van desenterrar una part de la muralla, l'absis d'un temple visigòtic, un centre de salaons del segle V dC. A poc a poc es va donant forma al que havia estat aquesta ciutat romana.

Excavant la Tortosa del Renaixement

També en les excavacions més properes al riu, a tocar de l'avinguda Felip Pedrell, s'han descobert murs i embarcadors, i dues escales d'accés a les edificacions des del riu, que corresponen a la façana fluvial de Tortosa en l'etapa del Renaixement. S'identifiquen clarament les escales per les quals es baixava als embarcadors del riu Ebre. Aquesta troballa s'identifica perfectament amb les construccions que apareixen en un dibuix fet el segle XVI pel paisatgista flamenc Anton van den Wyngaerde.

 

 

 

 

Tot aquest patrimoni, una vegada estigui recuperat i rehabilitat, s'integrarà en el projecte d'urbanització de la plaça de la Catedral, que ha previst un centre d'interpretació per conservar i contextualitzar les restes arqueològiques.

L'alcaldessa Meritxell Roigé i el tinent d'alcalde Josep Felip Monclús han explicat que Tortosa ha obtingut 1,8 milions d'euros dels fons FEDER per posar en valor aquests vestigis i altres espais històrics de la ciutat. El projecte rebrà el nom de "Dertosa-Turtuxa-Tortosa: una ciutat, tres noms i 2.000 anys".

El que es pretén és convertir aquests nuclis arqueològics com a atractiu turístic per impulsar la ciutat i el seu patrimoni històric.

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut