Jordi Cuixart i Carme Forcadell, a la primera sessió del judici (ACN)
Jordi Cuixart i Carme Forcadell, a la primera sessió del judici (ACN)

Els arguments de la Fiscalia contra Cuixart i Forcadell, que declaren aquest dimarts

El judici del procés es reprèn amb l'interrogatori al president d'Òmnium Cultural, que anirà seguit del de l'expresidenta del Parlament

Irene VaquéActualitzat

El judici del procés es reprèn aquest dimarts, a partir de les 9.30 del matí, amb la declaració del president d'Òmnium, Jordi Cuixart. La sessió començarà mitja hora abans del que era habitual fins ara.

La Fiscalia acusa Cuixart de rebel·lió i li demana 17 anys de presó, mentre que l'Advocacia de l'Estat rebaixa la petició a 8 anys, per sedició.

Jordi Cuixart, a la seu d'Òmnium, el setembre de 2017 (ACN)


Previsiblement, com va passar dijous amb l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, l'interrogatori se centrarà en la concentració del 20 de setembre davant de la Conselleria d'Economia, i també en el cap de setmana del referèndum.

Per la Fiscalia, la mobilització va ser violenta i ho exemplifica amb les destrosses als cotxes de la Guàrdia Civil. A més, remarca que va cridar a la mobilització permanent i a mantenir la determinació mostrada en la Guerra Civil, fent ús de l'expressió "No passaran".

L'encarregada de la defensa de Cuixart és l'advocada Marina Roig. La defensa al·legarà que les mobilitzacions del 20-S i l'1-O van ser pacífiques, que l'única violència va ser la policial i que s'han vulnerat els drets fonamentals dels acusats.

La previsió és que Cuixart respongui les preguntes de la Fiscalia però no les de l'Advocacia de l'Estat, una opció que no s'ha vist fins ara en el judici. Des d'Òmnium consideren que és "una vergonya" que des de l'Advocacia es "criminalitzi" una entitat com aquesta.

La junta d'Òmnium ha difós un comunicat aquest dilluns en suport de Cuixart i de l'entitat, que té més de 140.000 socis, i s'ha definit com un "baluard en defensa de les llibertats davant els intolerants, els repressors i l'extrema dreta que marca el ritme polític i judicial" a l'Estat.

L'entitat habilitarà un pantalla gegant per seguir les declaracions d'aquest dimarts davant la seu d'Òmnium, al carrer Diputació de Barcelona.
 


Forcadell, l'última acusada a declarar

Per aquest dimarts també està prevista la declaració de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que tancarà les declaracions dels acusats. La Fiscalia demana per a ella 17 anys de presó per rebel·lió, mentre que l'Advocacia de l'Estat n'hi demana 10, per sedició.

Carme Forcadell durant una reunió de junta de portaveus i mesa del Parlament (ACN)

Forcadell sí que preveu respondre aquestes dues acusacions, que la situen com a la màxima responsable de l'aprovació de les lleis destinades al referèndum de l'1 d'octubre, malgrat els advertiments del Tribunal Constitucional. Les seves crides a participar en l'1-O també centraran les preguntes de fiscals i Advocacia.

Olga Arderiu és l'advocada de Forcadell. La defensa desvincularà l'expresidenta del Parlament de qualsevol prepartiu del referèndum, així com de qualsevol acte violent. De fet, en els interrogatoris que hi ha hagut fins ara, Arderiu ha anat preguntant als acusats si es van reunir amb ella.

També pot incidir en el principi d'inviolabilitat, per defensar que Forcadell només va facilitar que es pogués debatre sobre la qüestió sobiranista al ple del Parlament.

Després, els testimonis

Un cop acabin els acusats, arribarà el torn de la prova testifical, és a dir, els testimonis. El tribunal que presideix el jutge Marchena ha situat en primer lloc els polítics, per distanciar-los de la campanya electoral del 28A.

Els primers seran el diputat d'ERC Joan Tardà, el president del Parlament, Roger Torrent, i l'expresident de la Generalitat Artur Mas, als quals seguiran l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro.

Per dimecres mateix, estan previstos fins a 10 testimonis, entre els quals hi ha el de l'expresident espanyol, Mariano Rajoy, que, segons el calendari previst, hauria d'obrir els interrogatoris de dimecres a la tarda.

A diferència dels acusats, els testimonis han de respondre totes les acusacions i defenses i estan obligats a dir la veritat.

Interactiu relacionat: Les claus del judici del procés

ARXIVAT A:
Judici procésJordi CuixartCarme Forcadell
Anar al contingut