Els anomenats "Amants de Mòdena" (Universitat de Bolonya)
Els anomenats "Amants de Mòdena" (Universitat de Bolonya)
Mòdena

Els "Amants de Mòdena", enterrats junts fa uns 1.500 anys, eren dos homes

Els investigadors de la Universitat de Bolonya han pogut determinar que els esquelets pertanyien a dos homes, però és impossible confirmar-ne l'orientació sexual

RedaccióActualitzat

L'any 2009, en una excavació arqueològica en una necròpolis a Mòdena, es va fer un descobriment molt singular: una parella d'esquelets amb les mans enllaçades. A més, un dels cranis s'inclinava i dirigia la mirada cap a l'esquelet del seu costat.

El jaciment en qüestió està datat entre els segles IV i VI després de Crist, aproximadament quan es desintegra l'imperi romà d'Occident.

Eren un home i una dona?

Les primeres reaccions dels mitjans de comunicació van ser les d'assumir que l'enterrament corresponia a un home i una dona, i ràpidament se'ls va batejar amb el nom "Amants de Mòdena".

Els científics, per la seva banda, no van poder certificar el gènere dels esquelets a causa del mal estat dels ossos.

Un nou mètode científic permet posar al descobert la veritat

Gràcies a un nou mètode descobert el 2017, ara, els investigadors han estudiat el gènere dels esquelets. La tècnica científica es basa en l'examen de les proteïnes presents a l'esmalt dental dels dos individus. D'aquesta manera, els investigadors de la Universitat de Bolonya han determinat que els esquelets pertanyien a dos homes.

No se'n pot determinar l'orientació sexual

Els vint científics que han participat en el projecte han publicat el resultat a la revista Scientific Reports i han afegit que el que és impossible és determinar l'orientació sexual dels dos homes enterrats a la mateixa tomba. Afegeixen que podien ser amics, germans, companys d'armes...

"Tot i que no podem excloure que aquests dos individus estiguessin enamorats, és poc probable que les persones que els van enterrar decidissin mostrar aquest vincle posicionant les seves mans."

En el jaciment, a més dels dos famosos esquelets, s'hi van trobar onze restes més d'individus. Alguns tenien els ossos molt malmesos, cosa que indicaria que haurien pres part en confrontacions bèl·liques. Aquestes persones, per tant, podrien haver estat enterrades en una necròpolis de guerra.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut