Gavin Grimm, al centre, celebrant l'acord del Tribunal Suprem
Gavin Grimm, al centre, celebrant l'acord del Tribunal Suprem

Els alumnes trans poden anar al lavabo del gènere amb què s'identifiquen als EUA

El Tribunal Suprem dictamina a favor d'un jove que el 2015 va demandar la junta escolar de Virgínia

Victòria per a la comunitat LGTBIQ als Estats Units. El Tribunal Suprem ha sentenciat a favor que els estudiants transgènere facin servir els lavabos escolars que es corresponguin amb la identitat de gènere. D'aquesta manera, rebutja l'apel·lació d'una junta escolar de Virgínia.

El cas va començar el 2015 quan el jove transgènere Gavin Grimm va demandar la junta escolar de Virgínia, que li va demanar que fes servir un lavabo unisex o un que es correspongués al sexe que tenia en néixer, en aquest cas fenemí.

 

Grimm va denunciar que la política de la junta escolar violava el títol IX de la Llei d'Esmenes a l'Educació del 1972, que prohibeix a les escoles discriminar per qüestió de sexe. També s'emparava en la Clàusula d'Igualtat i de Protecció.

El Deparatment de Justícia de l'Administració de Barack Obama va emetre un "comunicat d'interès" acusant la junta escolar de violar el títol IX. Un tribunal federal va sentenciar a favor de Grimm en primera instància, però la junta va apel·lar al Tribunal Suprem.

El cas va tornar als tribunals el 2017 després que el president dels Estats Units d'aleshores, Donald Trump, va rescindir unes directrius del Departament d'Educació del Govern del seu antecessor, Barack Obama, que defensaven el dret de l'ús dels banys del sexe amb què s'identifiquin els alumnes, i no pas amb el que havien nascut.

Gavin Grimm va néixer fa 21 anys amb el sexe femení, però es va canviar el nom legalment i va començar un tractament d'hormones mentre estudiava a l'institut.

Després de la decisió del tribunal, s'ha mostrat satisfet que la seva lluita d'anys hagi acabat. "Ser forçat a fer servir el bany de la infermeria o el de noies era humiliant per mi, i haver d'anar a banys allunyats va afectar greument la meva educació".

Grimm s'ha pres el dictamen com una victòria de la comunitat trans: "Els joves trans mereixen fer servir el bany en pau, sense ser humiliats ni estigmatitzats per les mateixes juntes escolars i els funcionaris electes."

 

ARXIVAT A:
LGTBI
Anar al contingut