Els alumnes poden tenir un "oblit estiuenc" equivalent a 5 mesos per efecte del coronavirus
Save the Children demana a l'Estat que posi diners per tancar la bretxa educativa, en un informe amb propostes per no agreujar les diferències segons la situació socioeconòmica
Els alumnes poden tenir un "oblit estiuenc" equivalent a 5 mesos per efecte del coronavirus
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Els alumnes poden tenir un "oblit estiuenc" equivalent a 5 mesos per efecte del coronavirus

Save the Children demana a l'Estat que posi diners per tancar la bretxa educativa, en un informe amb propostes per no agreujar les diferències segons la situació socioeconòmica

Sílvia MateuActualitzat
TEMA:
Educació

Les escoles tancades i el confinament, que va començar al març, han fet que l'alumnat dediqui menys temps a l'ensenyament i això tindrà un efecte "oblit estiuenc", sobretot entre els més desfavorits, que han tingut menys accés a activitats educatives i culturals.

Per a molts, la crisi del coronavirus pot ser equivalent a un estiu de cinc mesos, segons l'organitzacióSave the Children, que ha fet l'informe "Covid 19: tancar la bretxa", sobre l'impacte educatiu i les propostes d'equitat de la desescalada.

 

El director general de Save the Children a Espanya, Andrés Conde, fa notar que les diferències segons els orígens socioeconòmics ja venien d'abans i que ara s'han agreujat. Creu que "aquesta crisi és una oportunitat per reconstruir el sistema" i per "garantir que la nova normalitat educativa no deixi cap nen o nena endarrere":

"Si es no es prenen mesures preventives, aquesta bretxa creixent d'aprenentatge, la desconnexió de l'escola i la resta de circumstàncies difícils que estan vivint els nens i nenes poden traduir-se en un augment de la repetició el pròxim curs i marcar la trajectòria educativa i vital de molts d'ells "

 

Programes d'estiu

Les desigualtats d'aprenentatge poden ser més grans amb el tancament de les escoles. Save the Children proposa aprofitar l'estiu per reduir-les, amb una oferta de programes extensa, assequible i de qualitat. Cal treballar competències "en espais oberts a grups petits (màxim 15) i incloent-hi menjador.

El Departament d'Educació també defensa que els casals d'estiu tinguin més contingut formatiu.

L'organització especialitzada en infància conclou que l'estat haurà d'ajudar les autonomies i quel'educació també necessitarà un pla Marshall per recuperar-se de l'impacte del coronavirus, que prioritzi l'equitat educativa amb recursos econòmics i socials.

 

Bretxa digital

L'ensenyament a distància s'ha hagut d'improvisar, però potser caldrà tornar-hi si la pandèmia no s'ha superat a la tardor o per altres malalties.

S'ha vist que uns estudiants han seguit aprenent i altres no tant, perquè no tenen els aparells necessaris o internet o un espai adequat per estudiar a casa o perquè a la seva família ningú els pot donar un cop de mà en l'estudi.

En un primer moment, el Departament d'Educació va descartar l'activitat lectiva a distància per no excloure els alumnes amb menys recursos, però més tard es va optar per intentar facilitar-los material.

 

Save the Children considera imprescindible que tot l'alumnat tingui accés a la tecnologia i la formació del professorat, "prioritzant amb recursos el retorn i la presència a les aules dels que tenen més risc de desvinculació".

També apunta a l'ajuda de les empreses tecnològiques perquè permetin l'accés gratuït al telèfon i internet de les famílies que més ho necessiten i que el material didàctic no consumeixi dades.

 

Abandonament escolar

Save the Children també alerta que la desvinculació de l'escola pot afavorir l'abandonament prematur entre molts joves a curt i mitjà termini, i que Espanya ja és el membre de la Unió Europea amb una taxa més alta d'abandonament escolar (18%)

Pensant en els més desfavorits, l'organització també proposa reforçar el sistema de beques i ajudes, ajustar temporalment elsrequisits de renda i que es puguin acreditar canvis sobrevinguts de les circumstàncies socioeconòmiques familiars. Així mateix, defensa que les ajudes de menjador arribin a tothom i unes "beques salari" per combatre el risc d'abandonament.

L'ONG Save the Children, dedicada a defensar els drets de la infància, es va fundar l'any 1919 després de veure les conseqüències de la Primera Guerra Mundial en nens i nenes.

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus Estat d'alarmaDigital

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut