Societat

Els alumnes poden apujar la nota a la selectivitat amb exàmens voluntaris

La selectivitat d'enguany incorpora per primera vegada una fase específica voluntària que servirà per apujar la nota, fins a un màxim de 4 punts a la prova general obligatòria, que ha d'estar aprovada. Els alumnes que vulguin augmentar la possibilitat d'ingressar a les facultats més demandades poden examinar-se de 4 assignatures de modalitat de segon de Batxillerat, que han de ser diferents de les que s'hagin triat a la fase general. Han de ser matèries associades a la branca de coneixement del grau universitari on l'alumne o alumna vulgui ser admès.

Actualitzat
A començament de curs, les universitats poden determinar quines matèries de modalitat són prioritàries per cursar uns estudis i puntuen més en cada titulació. Amb aquesta novetat, un examen perfecte de qualsevol assignatura de la fase voluntària sumarà 1 punt o 2, si la universitat considera que la matèria és prioritària. De totes maneres, només comptaran les dues notes més altes de tots els exàmens voluntaris, per la qual cosa el Ministeri d'Educació recomana presentar-se només a les proves que realment es dominin.

L'experiència laboral, una via d'entrada a la universitat

Per primera vegada, els titulats d'FP Superior i d'ensenyaments de règim especial podran accedir directament a la universitat amb la nota dels seus estudis. Aquests candidats poden presentar-se a la fase específica, que té un temari propi, per millorar la nota i augmentar les possibilitats de ser admès.

També hi ha canvis pel que fa als estudiants de més edat. Els majors de 40 anys podran matricular-se a la universitat si acrediten experiència laboral i després de passar una entrevista davant d'una comissió que avaluarà el seu historial professional. A partir dels 45 anys, les persones que vulguin anar a la universitat, i no tinguin ni titulació ni experiència, hauran de fer una prova d'accés.

Dels 200.000 alumnes que es presenten a la selectivitat aquest any arreu de l'Estat, es preveu que n'aprovi el 90%. Tots es matricularan a carreres ja adaptades a l'Espai Europeu d'Educació Superior. Enguany, les dates de la selectivitat es modifiquen a causa de la vaga d'empleats públics. A Catalunya es retardarà un dia, és a dir, les proves comencen el 9 de juny i duren tres jornades.


Anar al contingut