L'objectiu del canvi horari és que els estudiants no acabin dinant més enllà de les tres de la tarda
L'objectiu del canvi horari és que els estudiants no acabin dinant més enllà de les tres de la tarda
Barcelona

Els alumnes dels nous instituts escola faran un horari "saludable", amb dinar inclòs

Educació vol aprovar un decret a principis d'any perquè perdin el concert les escoles que segreguen per sexe i les que tenen quotes "excessives"

Iacma Monterde Segura / Àgata Fàbregas GomisActualitzat

Els 25 instituts escola nous tindran un horari més saludable. Els alumnes sortiran dinats, perquè aquestes centres, que ofereixen tant els estudis de Primària com els de Secundària, hauran d'incloure en l'horari lectiu almenys una hora per fer aquest àpat. 

El Departament d'Educació ha confirmat que s'aplicarà així un nou model d'horari complet, més saludable. El secretari de Polítiques Educatives, Carles Martínez, ha afirmat que volen posar fi als horaris que fan que, ara, molts estudiants de Secundària dinin a partir de les tres de la tarda:

"És inacceptable que hi hagi alumnes que arriben a les 4 o a quarts de 5 a casa seva sense haver menjat un plat en condicions des de la nit anterior. Que hem de tendir cap a aquí, és clar. Aquests 25 instituts escola ja començaran a aplicar aquest horari." 


Aquests 25 nous centres hauran d'oferir servei de menjador i donar un marge mínim d'una hora als alumnes per dinar dins l'horari lectiu. També es planificaran dins l'horari del centre les activitats no lectives.

Justament, fa només uns dies, la Fundació Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica van reclamar un canvi radical en els horaris dels instituts per evitar, precisament, que els estudiants dinin a quarts de quatre. També van plantejar que la jornada no sigui compactada i que les extraescolars no comencin tan tard com ho fan ara. 
 

Retiraran el concert a les escoles que separen per sexe

El govern ja ha fet el primer pas, també, per retirar els concerts a les escoles que segreguen per sexe, que són 16 a tot Catalunya, però també a les que segreguen per raons econòmiques. És a dir, les que cobren unes quotes "desmesurades".

Martínez ha explicat que algunes concertades cobren quotes més altes que centres privats: 

"En aquests moments hi ha centres concertats que estan cobrant quotes de 700-750 euros al mes i, en canvi, centres que estan al costat que no estan concertats, que són privats, i estan cobrant fins i tot menys d'aquestes quanties." 

L'objectiu és garantir la gratuïtat real dels ensenyaments obligatoris i que els alumnes amb més necessitats es distribueixin equilibradament. Per això es finançaran més aquells centres amb més responsabilitat social.

El decret sobre concerts educatius està previst que s'aprovi a principis de l'any que ve, per començar-se a aplicar, ja, el curs 2020-21, que és quan toca renovar els concerts d'educació primària. 
 

 

ARXIVAT A:
Educació Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut