Els alts funcionaris del Parlament doblen el sou base amb complements i triennis

La cambra legislativa catalana ha ampliat fins al 17 de juny el termini per negociar les llicències d'edat

Montse Bassa i Alemany

Els poc més de 300 treballadors del Parlament cobren uns triennis que no existeixen en altres administracions ni empreses públiques.

En general, aquest complement per antiguitat equival al 3% del salari i té una limitació temporal.

Els triennis dels treballadors del Parlament, en canvi, equivalen al 5% del salari, cosa que també passa a la Sindicatura de Comptes. A més, es cobren durant tota la vida laboral, perquè són il·limitats.

Això passa perquè els treballadors del Parlament tenen un estatut propi i un règim retributiu únic, aprovat per la cambra legislativa.

És una situació singular, que respon a les característiques singulars de la feina que es fa al Parlament: horaris flexibles, possibilitats de promoció limitades i mobilitat nul·la.

Arran de l'última reforma que s'hi ha fet, el trienni es calcula a partir de l'últim nivell laboral assolit pel funcionari, i no es tenen en compte els anys que s'hagi treballat en altres administracions.

A més, els funcionaris de nivell més alt també cobren uns complements específics i de qualitat, cosa que fa que arribin a duplicar el sou base.

Aquestes categories més altes són la secretaria general i el lletrat major, que tenen un sou base de 4.266 euros.

Al salari mensual brut final que acaben cobrant cal afegir-hi els complements específics i de qualitat, que són de 7.079 euros i 4.993 euros, respectivament.

 

A més, la xifra resultant, que en un cas dobla i en l'altre gairebé triplica el sou base, serà més alta en funció dels triennis que els corresponguin, que estaran entre els 450 i els 550 euros.

Dels més de 65 milions d'euros de pressupost del Parlament per al 2022, 41 corresponen a les despeses de personal. Són gairebé 2 de cada 3 euros pressupostats.

D'aquests 41 milions, una quarta part, 11 milions, són per remunerar els alts càrrecs, mentre que els triennis se n'emporten una desena part, més de quatre milions. 


Amplien fins al juny la negociació de les llicències d'edat

El termini per negociar amb els treballadors del Parlament les polèmiques llicències d'edat, que estava a punt d'acabar, s'ha ampliat dos mesos i mig, fins al 17 de juny. 

Així ho ha decidit la comissió d'afers institucionals, amb el vot a favor dels socialistes, ERC, Junts i Vox, i l'abstenció de Ciutadans. El PP i la CUP no han participat en la votació.

Actualment hi ha 21 funcionaris que disposen de llicència d'edat, i 12 més que la tenen concedida i estan pendents de veure què s'acaba decidint. 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut