La decisió està ara en mans dels set membres del jurat popular (Reuters)

Els al·legats finals de Johnny Depp i Amber Heard, en un judici vist per a sentència

Han estat sis setmanes d'un judici que s'ha traslladat a l'opinió pública i en què haurà de decidir un jurat popular

RedaccióActualitzat

El judici de Johnny Depp contra la seva exparella Amber Heard ha quedat vist per a sentència i, ara, el jurat popular haurà de començar a deliberar.

No es tracta d'un judici per violació ni per abusos, sinó que el que s'haurà de determinar és si l'actriu va difamar el seu exmarit en un article al diari The Washington Post on deia que havia estat víctima d'abusos, sense citar-lo explícitament. Depp reclama 50 milions de dòlars pels perjudicis econòmics i professionals. 

 

Un doble judici, el legal i el de l'opinió pública

Ja fa dies que la disputa legal entre aquest exmatrimoni d'estrelles cinematogràfiques està acaparant l'atenció de la premsa internacional. Han estat gairebé dos mesos d'acusacions creuades i d'un doble judici, el dels tribunals i el de l'opinió pública. Les xarxes han acabat prenent partit a favor d'un o altre, majoritàriament de Depp, molt més conegur que la seva exparella.

L'actor va agredir Heard o va ser l'actriu qui va abusar del seu marit com diu ell? Qui diu la veritat? Dues versions contraposades que ni les proves ni els testimonis han rebatut de forma concloent. La decisió està ara en mans dels set membres del jurat popular, que segons les lleis de Virgínia, han d'arribar a un veredicte de forma unànime. 

Aquests són els arguments finals de les dues parts:

 

Johnny Depp reclama que se li restauri l'honor

A les conclusions finals els advocats de Johnny Depp han argumentat que l'actor és conscient dels "seus errors" però que mai han agredit una dona.

La defensa s'ha centrat sobretot en la necessitat que el protagonista de "Pirates del Carib" recuperi "l'honor perdut" i han deixat de banda la qüestió econòmica. Asseguren que la imatge de Depp ha quedat molt tocada després de l'article de Heard del 2018 en què assegurava ser víctima d'"abús domèstic".

Benjamin Chew, advocat de l'actor, ha dit que mai "cap altra dona ha dit que Depp li hagi posat la mà a sobre en els seus 58 anys". Insistint ha assegurat que el seu client admet tenir problemes de drogodependència però que hi ha "una diferència abismal entre tenir problemes d'abús de substàncies i ser un abusador físic."

L'actor demana a Heard 50 milions de dòlars pels perjudicis econòmics i professionals(Michael Reynolds/Pool via Reuters)

L'actor sosté que ha perdut contractes per l'acusació de Heard i que aquesta va ser la causa que es cancel·lés la sisena entrega de "Pirates del Carib", la seva saga de més èxit. "Es va cancel·lar perquè Heard el va acusar falsament de violència domèstica", ha rematat Chew.

Qui ha estat més dura i contundent amb acusacions de mentidera cap a Heard ha estat l'advocada de Depp, Camille Vasquez, en assegurar que a la sala hi havia una víctima de violència i precisament no era l'actriu. S'ha centrat a presentar-la com una persona violenta, amb problemes emocionals, manipuladora i mentidera.

Vasquez ha tornat a reproduir una sèrie de gravacions d'àudio amb discussions de la parella en què se sent l'actriu disculpar-se. L'advocada ha arribat a dir que en el judici Heard ha desenvolupat el paper de la seva vida i que ha manipulat una foto en què tenia blaus per un cop de Depp. Ha afegit va trucar als paparazzi perquè la fotografiessin a la seva sortida del jutjat fa sis anys quan va demanar una ordre d'allunyament contra l'actor. 

L'advocada ha acabat demanant al jurat que "tornin a Depp la seva vida dient-li al món que no era el maltractador sinó que ho era la senyora Heard i que la facin responsable de la seva mentida". 

Els advocats de Depp han acusat Heard de mentidera(Jim Watson/Pool via Reuters)

 

Amber Heard ha intentat desmuntar l'acusació de difamació  

L'actriu també creu que s'ha engegat una campanya de difamació en contra seva i reclama 100 milions en una contrademanda. Creu que el fet que l'hagi tractat de mentidera ha fet que tampoc la contractin.

Els seus advocats han defensat que l'article publicat a The Washington Post no cita explícitament Depp, que no necessàriament l'acusava d'abusos físics a ell, que no estava pensat per difamar el seu exmarit i que està recollit pel dret a la llibertat d'expressió, emparat per la primera esmena de la Constitució dels Estats Units.

El seu advocat, Ben Rottenborn, ha repassat les instruccions que ha rebut el jurat per resoldre el cas i ha assegurat que la decisió era senzilla. Els ha demanat que pensin que no només existeix l'abús físic, sinó que també hi ha el psicològic, per decidir: "És simple, si vostès creuen que Depp va ser abusiu ni que fos un sol cop... la seva feina és molt senzilla". 

Rottenborn ha fet una petició amb força al jurat: "Pensin en el missatge que el senyor Depp i els seus advocats estan enviant a Amber i, per extensió, a totes les víctimes d'abús domèstic. Si no vas fer fotos, no va succeir. Si vas fer fotos, són falses. Si no ho vas explicar als amics, estàs mentint. Si ho vas explicar als teus amics, són part de l'engany. Si no vas buscar tractament mèdic, no estaves ferida. Si vas buscar tractament mèdic, estas boja". 

En la mateixa línia argumental ha assegurat que si fas tot el que pots per ajudar la teva parella per "deixar enrere l'aclaparador abús de drogues i alcohol que el converteix en un monstre rabiós i abusiu, ets rara. I si finalment dius que ja n'hi ha prou, que ja has tingut prou por, prou dolor i que has de marxar per salvar-te, ets una caçafortunes".

Heard va declarar que Depp va agredir-la sexualment amb una ampolla (Michael Reynolds/Pool via Reuters)

En una defensa més tècnica ha dit que la intenció de l'article de Heard era proposar mesures legislatives per protegir les persones que presenten abusos i que el mitjà va canviar el titular de l'article.

L'advocat s'ha centrat a desmuntar la difamació, ja que és un judici que ha de dirimir sobre això. Rottenborn ha acabat defensant el cas com un cas de llibertat d'expressió i no d'abusos, tot i que Heard va declarar en el judici que Depp l'havia agredit sexualment.

És per això que el jurat haurà de valorar tres acusacions expressades per Heard en l'article i tres acusacions per part de Depp, inclosa la que va fer el seu anterior advocat en què assegurava que l'actriu estava perpetrant una "farsa".

A banda de Heard i Depp, durant les sis setmanes el judici hi han intervingut psicòlegs, policies, treballadors domèstics i la terapeuta de la parella, que va insistir que l'abús era "mutu" per totes dues parts.

Heard reclama 100 milions a Depp per una campanya de difamació en contra d'ella(Michael Reynolds/Pool via Reuters)
ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut