Els alcaldes del Baix Segrià reclamen claredat
Temporers amb mascareta aquest dilluns a Aitona (ACN/Oriol Bosch)
Alcarràs

Els alcaldes del Baix Segrià reclamen "una decisió que no es tombi l'endemà"

Alcarràs, Aitona i els altres municipis on hi ha brots reivindiquen més coordinació i recursos sanitaris i policials per aturar la Covid

RedaccióActualitzat

Unitat, claredat i més recursos per frenar la propagació de la Covid-19. Aquesta és la petició que els alcaldes dels set municipis del Baix Segrià, on -a més de Lleida- s'ha ordenat el confinament domiciliari enmig d'una disputa legal sobre qui en té les competències. També l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, s'ha declarat "preocupat, irritat i esperant notícies clares". 

Els alcaldes d'Alcarràs, Torres de Segre, Massalcoreig, Aitona, la Granja d'Escarp, Soses i Seròs han demanat poder participar en les decisions del Procicat, tenir dades dels contagis a cada municipi, patrulles dels Mossos i ajuda econòmica. 

 

Decisions clares i segures

"Que algú ens digui en quina situació estem perquè hi ha un embolic a la ciutadania i hem de saber què dir als bars, restaurants i comerços per sortir d'aquest llimb legal", ha argumentat l'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra. I ha reclamat decisions clares i amb seguretat jurídica: 

"Potser que ens asseguem també amb el govern de l'Estat, potser que el govern de la Generalitat s'assegui i arribem a un acord tots conjuntament per arribar a una decisió que no es tombi l'endemà."

Ezquerra ha lamentat que es va assabentar de l'enduriment del confinament mitja hora abans que es fes públic. Volen que se'ls escolti i no només que se'ls informi de decisions que s'hagin pres des de Barcelona. 

Els alcaldes del Baix Segrià han reclamat coordinació dels governs i que se'ls escolti (ACN/Oriol Bosch)

 

Els alcaldes han deixat clar que no volen dades personals, però sí "les direccions dels brots" per poder actuar ràpidament i tallar les cadenes de transmissió. Una feina que, segons ha remarcat l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, s'està fent abans de tenir els resultats de les proves PCR. 

"M'han trucat al matí i m'han dit 'Rosa, tinc un noi que té símptomes'. De forma immediata han mirat on estava, l'han aïllat a ell i als contactes. Vull dir que s'ha actuat abans de fer el PCR i abans de fer el rastreig per part de Salut". 

L'alcaldessa ha explicat que, al protocol aprovat a finals d'abril, ja es preveia que els ajuntaments demanessin les dades sobre els temporers. 


Volen patrulles dels Mossos

Respecte a la participació al Procicat del Segrià, on sí que hi ha Lleida, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha anunciat que ja s'ha tramitat. Els alcaldes esperen que, com a mínim, se'ls deixi aportar propostes abans de cada trobada.

Aquests municipis lleidatans exigeixen més presència policial per garantir que es compleixin les restriccions i l'ús obligatori de la mascareta. Els alcaldes han explicat que Interior s'ha compromès a destinar-hi efectius des d'aquest dilluns a la tarda, però no hi ha resposta a la petició de tenir una patrulla a cada municipi. 
 

Una altra demanda és l'increment del personal d'atenció primària, un dèficit que noten cada estiu per l'increment de població vinculat a la campanya de la fruita, ha dit l'alcalde de la Granja d'Escarp, Manel Solé. I també més mediadors per assessorar i informar el temporers, així com un pla de recuperació econòmica específic per a la zona.

La Generalitat va anunciar una ajuda de 2,5 milions d'euros, però els diners no arribaran fins a l'octubre. 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut