Els ajuntaments no hauran de donar el superàvit al govern espanyol per combatre la Covid
María Jesús Montero, al Congrés (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Els ajuntaments no hauran de cedir el superàvit al govern espanyol per combatre la Covid

El govern espanyol perd al Congrés la votació sobre el superàvit municipal. amb el suport insuficient de PSOE i Unides Podem

Actualitzat

El govern de Pedro Sánchez perd la batalla de la convalidació del decret del superàvit municipal, una qüestió que mantenia molts municipis en peu de guerra. És la primera votació que perd l'executiu espanyol al Congrés dels Diputats, que només ha tingut el suport insuficient dels dos socis de govern, PSOE i Unides Podem.
Una derrota que obligarà el govern espanyol a buscar fons alternatius i que és tot un avís de cara a la negociació de pressupostos,

No n'hi ha hagut prou amb la concessió, que el PSOE a fet a última hora, a Unides Podem que els municipis sense estalvis també es beneficiessin del fons de 5.000 milions d'euros. D'aquesta manera, s'hauria creat un fons semblant al que es va fer per a les comunitats autònomes, però ara per a les entitats locals

El decret ha topat amb el no del PP, Cs, Vox, ERC, el PNB, així com JxCat.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja ha assumit la derrota al Congrés i ha assegurat que després no vol sentir queixes dels ajuntaments.

Montero ha defensat l'acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, que es va aprovar, recordem-ho, per la mínima, amb el vot de qualitat del president de la FEMP.

Què és el superàvit municipal?

Es tracta d'uns 14.000 milions d'euros provinents de les arques municipals i dipositats en entitats bancàries. Són diners que en el seu moment no es van fer servir, però no es poden tocar perquè la llei d'estabilitat pressupostària no ho permet.

El PSOE pretenia destinar una partida de 5.000 milions d'euros dels pressupostos als ajuntaments si li cedien aquests diners, que s'haurien de fer servir per a qüestions relacionades amb la Covid-19. A canvi, l'executiu espanyol es comprometia a retornar aquest capital en un període d'entre 10 i 15 anys.
 

Per què molts ajuntaments no hi estaven d'acord?

Els ajuntaments demanaven la derogació de la llei d'estabilitat pressupostària. Exigien que es pogués fer servir el superàvit per al que els calgui, i els municipis que no tenen superàvit demanaven que no se'ls exclogués perquè també necessitaven fons per superar la pandèmia.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut