Barcelona

Els ajuntaments catalans podrien acomiadar treballadors per superar la crisi

La situació econòmica dels ajuntaments catalans "és dramàtica", i això els podria dur a prendre mesures "molt serioses" per resoldre aquests problemes financers. El president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, Salvador Esteve, alerta de la possibilitat que els consistoris prescindeixin d'alguns dels seus treballadors i funcionaris si la Generalitat i el govern espanyol no atenen les seves necessitats de finançament.

Actualitzat
Els ajuntaments catalans han decidit fer un front comú per lluitar contra la crisi econòmica. Reclamen amb urgència la revisió del model de finançament local, ja que a molts consistoris no els surten els números de cara a l'any vinent.

Tant l'Associació Catalana de Municipis com la Federació de Municipis de Catalunya avisen que alguns ajuntaments es poden veure forçats a retallar serveis als ciutadans -com guarderies i gosseres, competències que no els són pròpies- i a plantejar expedients de regulació d'ocupació (ERO) o retallades temporals de personal.

L'Ajuntament de Roda de Barà -el consistori més endeutat de la demarcació de Tarragona- ha estat el primer cas d'un ERO en l'administració pública. Entre 25 i 30 treballadors podrien quedar suspesos de feina durant un any, després del qual tindrien dret a reincorporar-se. Aquesta és una fórmula que podria aplicar-se en un futur a molts altres municipis, i que des dels sindicats s'ha acceptat com a mal menor.

"La situació és dramàtica"

Així de contundent es mostra el president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, Salvador Esteve, i afegeix que al setembre molts ajuntaments han de redactar els seus pressupostos per a l'any vinent, i que no els quadraran de cap manera perquè els ens locals s'han quedat sense recursos. Per això, assegura, es veuran obligats a prendre "mesures molt serioses".

Anar al contingut