Madrid

Els ajuntaments amb nuclears denunciaran el govern si tanca Garoña

L'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears, AMAC, recorrerà davant els tribunals qualsevol decisió del govern central que no sigui ampliar el funcionament de la central nuclear de Garoña per deu anys més i reclamarà compensacions pel perjudici econòmic ocasionat. Aquesta és una de les decisions adoptades per l'AMAC en Assemblea extraordinària, segons ha informat el gerent de l'associació, Mariano Vila, que ha assenyalat que una eventual decisió de tancament de Garoña "podria no ser ajustada a llei".

Actualitzat
En una roda de premsa, Vila ha explicat que s'està estudiant el tema jurídicament per fonamentar la impugnació, però ha avançat que es tractaria d'un recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional. Vila ha subratllat que l'AMAC defensa "en tot moment el prestigi i la validesa de les decisions del Consell de Seguretat Nuclear", que ha emès un informe favorable a l'ampliació de funcionament de la central per deu anys, que no és vinculant per al govern.

El Ministeri d'Indústria havia demanat a l'òrgan regulador nous informes sobre la renovació de la llicència d'explotació durant 2, 4 o 6 anys, cosa que "no és seriós", segons Rafael González, alcalde de Vall de Tobalina, localitat on es troba situada Garoña. Entre 2.000 i 2.500 persones es veurien afectades pel tancament de la planta, ha dit l'alcalde, qui ha precisat que només defensen "els llocs de treball de famílies humils", al marge de consideracions polítiques.

Els 70 municipis agrupats en l'AMAC han decidit també convocar una manifestació d'alcaldes i regidors en una data encara sense concretar i han demanat a altres institucions i organitzacions que se sumin.

L'AMAC insta els grups parlamentaris a modificar la normativa nuclear perquè en el futur l'autorització sobre el funcionament de les instal·lacions nuclears depengui del Consell de Seguretat Nuclear, com única manera de treure el debat de l'àmbit polític.

AMAC exigeix també al govern que finalitzin les inversions pendents en el plans d'emergència nuclear, així com que s'afronti el desenvolupament econòmic de les zones nuclears amb antelació suficient a la finalització de l'explotació per assegurar el futur dels ciutadans afectats.

A més, demana que les polítiques que s'estableixin a partir d'aquest moment tinguin efectes retroactius pel que fa a la central de Zorita, tancada el 2006.
Anar al contingut