Josep Fucho, agent major de fauna dels Agents Rurals al Priorat, col·loca un dels cartells de prohibició d'accés al Parc Natural del Montsant, …
Josep Fucho, agent major de fauna dels Agents Rurals al Priorat, col·loca un dels cartells de prohibició d'accés al Parc Natural del Montsant, a Escala Dei. Foto del 9 d'agost del 2019 (Horitzontal).

Els Agents Rurals tanquen l'accés al Parc Natural del Monsant per quarta vegada aquest estiu per risc d'incendi

Actualitzat

ACN La Morera de Montsant.-Els Agents Rurals han tancat aquest divendres els accessos al Parc Natural de la Serra de Montsant a causa de l'elevat risc d'incendi. És la quarta vegada que han de realitzar aquest dispositiu, per les altes temperatures. El departament d'Agricultura va decretar aquest dijous l'activació del nivell 3 del Pla Alfa, que comporta restringir l'entrada de persones a l'entorn del parc natural amb l'objectiu de minimitzar el risc d'incendi. L'activació del Pla Alfa 3 també s'ha fet en 71 municipis de les comarques de l'Alt Camp, l'Anoia, el Bages, el Baix Ebre, la Conca de Barberà, les Garrigues, la Noguera, el Montsià, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Segrià, el Solsonès i la Terra Alta. Segons Agricultura, la mesura es pot allargar fins aquest dissabte dia 10.

Al Parc Natural de la Serra de Montsant els Agents Rurals han tancat una trentena de punts d'accés i cinc àrees d'esbarjo on generalment es pot fer foc controlat. Josep Fucho, cap de fauna dels Agents Rurals al Priorat, ha estat un dels que ha participat en l'operatiu, i ha explicat que hi ha una sèrie de factors que determinen l'activació del Pla Alfa 3, tots vinculats amb el risc d'incendi forestal. "Parlem del triple 30. 30% d'humitat relativa, vents de més de 30 quilòmetres per hora i temperatures de més de 30 graus", ha detallat. Enguany, a més s'hi afegeix l'estrès hídric que pateix la vegetació a causa de les escasses pluges del darrer hivern. A banda d'aquest dispositiu, Agricultura ha suspès 1.126 autoritzacions per a la realització d'activitats que poden ser generadores de perill d'incendi forestal en els municipis afectats. El departament també ha recordat que el 90% dels incendis forestals s'originen com a conseqüència de l'activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per minimitzar el perill d'incendi han aconsellat evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació, així com evitar la circulació de vehicles a motor i l'ús de maquinaria prop de zones forestals en la franja horària compresa entre la una i les sis de la tarda. També han demanat aturar la sega entre les dues i les sis de la tarda i no utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin general guspires o sobreescalfaments.

Anar al contingut