Els advocats volen que els presos dormin en un centre a prop del Suprem durant el judici

Consideren que, per minimitzar el temps del trasllat, un centre penitenciari obert seria el més convenient

RedaccióActualitzat

Els advocats dels líders independentistes que són a la presó demanen que, durant el judici, els seus clients puguin ser en un centre de règim obert a la ciutat de Madrid. Diuen que així s'evitarien els trasllats de més d'una hora entre la presó d'Estremera i el Tribunal Suprem.

Els advocats trobarien un atac al dret de defensa que el Suprem decidís traslladar ara a Madrid els quatre que són en vaga de fam per controlar de prop el seu estat de salut i garantir que puguin assistir al judici. És una possibilitat que han apuntat algunes informacions periodístiques, citant fonts del Suprem.

En declaracions a "Els matins", de TV3, Jordi Pina, advocat de Turull, Rull i Sànchez, ha explicat que no en té constància, i Andreu Van den Eynde, advocat de Junqueras i Romeva, ho ha qualificat de "salvatjada":

"Seria una salvatjada, perquè, si el moment més crucial de l'articulació de les feines de defensa, que és el que estem tenint ara, fins al gener, és a dir, 15 dies, aquests 15 dies són els més importants de la defensa. Si passa qualsevol cosa és que estan atacant directament les feines de l'articulació de la defensa."


Pina ha explicat que continua treballant amb normalitat a Lledoners amb els seus clients, però que ha trobat més feblesTurull i Sànchez, que ja fa 14 dies que estan en vaga de fam.

Quan es faci el judici, els polítics demanaran ser a la presó més pròxima a la seu del Suprem. per minimitzar el temps del trasllat que hauran de fer dos cops al dia, i la seva prioritat és una presó del centre de Madrid. Ho han dit tant l'advocada de Cuixart, Marina Roig, com el lletrat Jordi Pina:

"El centre penitenciari obert seria el més convenient. La gent ha de saber que això no són dos dies, seran dos o tres mesos. Quan denunciem aquestes coses, estem posant l'èmfasi en el dret a un judici igualitari."

 

Fonts de Ministeri Interior diuen a TV3 que a l'espera de conèixer formalment aquesta petició, falta confirmar que finalment es faci el judici perquè encara no s'han resolt les qüestions de previ pronunciament.

Fonts del govern espanyol ho qualifiquen de força improbable, per motius de seguretat, donat que el centre proposat, argumenten, no acull presos preventius sinó que és de règim obert.

Els advocats es plantegen saltar-se el Tribunal Constitucional i anar directament al Tribunal Europeu, tal com ha apuntat Andreu Van den Eynde:

"Hi ha moments en què el retard pot justificar la qualificació d'inefectiu del recurs intern; el que passa és que no diu quant de temps. Els advocats hem de dissenyar una estratègia en què fem un càlcul d'impacte i hem de decidir quin és el moment."

ARXIVAT A:
Govern empresonatVaga de fam
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut