janquim

Els "advocats digitals" de Barcelona volen crear un grup de referència europea

La secció de Dret i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) vol crear un potent grup de lletrats que amb la marca de Barcelona es converteixin en un nucli de referència per a l'administració europea.

Actualitzat
Accepta que ara mateix se'ls observa com els professionals d'una especialitat però el que es proposen creuen que té sentit en l'estratègia global de l'advocacia catalana. El projecte consisteix a convertir el grup més nombrós d'experts legals en les qüestions digitals del sud d'Europa en un "lobby doctrinal", una mena de filtre que les institucions de la Unió Europea no puguin eludir. És ambiciós però ja era un dels punts clau del programa de la candidatura que va guanyar les eleccions amb més del doble de vots que l'altra.

Des de fa sis mesos són la nova junta d'una secció que ja ha canviat de nom diversos cops en els vuit anys de la seva existència i que ho farà una altra, per anomenar-se secció de Dret Digital, si els tràmits iniciats al si del Col·legi d'Advocats de Barcelona progressen com s'ha previst.

Les vint-i-tres seccions del col·legi escullen les seves pròpies juntes, en un model sectorial que no té rèplica als col·legis de les altres demarcacions catalanes.

Formen la junta catorze advocats tan joves que són la secció amb una mitjana d'edat més baixa. En correspondència, el seu president, Rodolfo Tesone, també és el més jove de totes les seccions.

Compten amb més de cinc-cents advocats que s'han especialitzat en aquesta matèria i que senten que la seva perspectiva és cada vegada més transversal, perquè afecta tant el dret penal com el mercantil o l'internacional, entre d'altres.

Matèries d'actualitat

Les qüestions que els ocupen són les mateixes que apareixen amb freqüència als mitjans de comunicació: els casos d'assetjament via internet, els que afecten la privadesa de les persones, els drets d'autor i la pirateria, la reputació personal...

Tesone preveu un gran canvi a partir de la nova situació creada pels darrers canvis legislatius. Així, el fet que les empreses siguin responsables dels il·lícits penals que puguin tenir lloc des de les seves instal·lacions les obliga a tenir un pla de prevenció del delicte digital.

Aposta per la defensa a ultrança del dret fonamental a la privadesa. Però la seva vocació no es conforma amb aquesta posició de partida, i planteja un canvi intern de gran abast.

D'una banda, perquè als seus col·legues de secció els sembla que la comunicació del Col·legi podria recollir millor les possibilitats que aporten les eines basades en internet. Però, d'una altra, perquè sostenen procediments que no han sigut gaire habituals en la pràctica de l'advocacia.

Noves maneres

Un cas que Tesone cita amb satisfacció és el plet del cànon digital espanyol. L'advocat Josep Jover s'enfrontava a grans bufets pagats per empreses amb solvència. L'única manera de combatre amb la mateixa energia era innovadora. Es va recórrer a l'anomenat "crowdsourcing", és a dir, a l'opinió de moltes persones, de manera que l'escrit d'al·legacions va comptar al final amb la partcipació de centenars d'experts.

És tan sols un exemple, però demostra que l'equip que encapçala Rodolfo Tesone, un barceloní de trenta-sis anys que treballa com a director de l'àrea jurídica d'ITGlobal, no en té prou amb els actes que la secció organitza i els cursos de formació.

Ja han establert contactes per firmar convenis de col·laboració amb les associacions de professionals del sector de les TIC, amb centres tecnològics com ara Bdigital i fins a una quinzena d'institucions rellevants del país.

Tenen un pla ambiciós i saben que el futur sembla bufar al seu favor. Però els canvis són tan veloços que cal estar a l'aguait de manera permanent, sempre atents a l'últim revolt d'aquesta revolució que les tecnologies impulsen.
Anar al contingut