Barcelona

Els advocats dels presos per l'1-O tornaran a demanar-ne la llibertat

Creuen que és una oportunitat per a la nova fiscal general de l'Estat per evitar el "desprestigi"

RedaccióActualitzat

Les defenses dels processats per l'1 d'octubre tornaran a demanar la llibertat dels seus clients davant la sala d'enjudiciament del Suprem després de la resolució del Tribunal de Schleswig-Holstein que no hi ha delicte de rebel·lió pel que fa a Puigdemont, una acusació que la justícia alemanya ha qualificat d'"inadmissible".

Marina Roig, que defensa Jordi Cuixart, ha anunciat que ho demanaran a principis de la setmana que ve: "Cadascú amb la seva argumentació, però ho farem tots units".

 

Confien en un canvi de criteri de la fiscalia i que es revisi la rebel·lió

Aquesta petició, per l'advocat Andreu Van den Eynde, que defensa Oriol Junqueras i Raül Romeva, permet un "win win", tant per als líders independentistes empresonats, com per als processats per rebel·lió i la justícia espanyola.

En concret, s'ha referit a la Fiscalia, amb la nova fiscal general de l'Estat, María José Segarra. Van den Eynde ha destacat que amb el tancament de la instrucció arriba el moment de concretar els càrrecs pels quals seran jutjats els polítics independentistes.

"No hi ha cap probabilitat que això acabi amb una condemna per rebel·lió. Això ho sabem nosaltres i ho saben els magistrats."

"La nostra petició brinda l'oportunitat de resoldre dos problemes alhora: solucionar una situació injusta de presó i facilitar un nou context a la Fiscalia, que pugui entendre que ells estaran solucionant un problema propi: el problema del desprestigi que amb tota probabilitat es produirà si es manté aquesta acusació desproporcionada. Això és, com dieu els experts, un 'win win'."

 

 

Pel que fa a Jordi Pina, que porta la defensa de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, la resolució de la justícia alemanya els pot "ajudar a reforçar" els seus arguments per demanar-ne la llibertat.

"Augmenta molt el pronòstic d'una sentència molt favorable per als nostres clients, i això a l'hora de valorar la presó preventiva s'ha de tenir en compte perquè s'està anticipant una presó preventiva, que és un avançament d'una pena i penso que amb els arguments que hi ha avui en dia seria bo fer-la de manera molt restrictiva."

No negociaran amb la fiscalia

Amb tot, l'advocat de Junqueras i Romeva ha allunyat qualsevol possibilitat de pacte amb la Fiscalia.

"La resolució alemanya no aplana res perquè no hi ha un canal de negociació ni n'hi haurà. Reclamarem l'absolució i arribarem a Estrasburg, al tribunal europeu, encara que la pena sigui una pena de multa de 10 euros. No es parla ni es pacta."

En el cas de Cuixart, només processat per rebel·lió, Marina Roig també diu que "no es negociarà perquè no hi ha delicte". Xavier Melero, advocat de Joaquim Forn, s'ha referit en els mateixos termes respecte a la resta de delictes.

"Cap negociació en l'àmbit de la rebel·lió, de la sedició ni de la malversació de cabals públics".

 

Recorreran la suspensió dels diputats

Pina ha concretat que ja ha presentat un recurs contra la suspensió com a diputats de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, com també faran Van den Eynde i Jaume Alonso-Cuevillas per Raül Romeva, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont. Precisament aquest matí el Parlament ha rebut la notificació del jutge Llarena sobre la suspensió dels diputats

Aquest migdia els advocats de tots els processats per l'1 d'octubre han comparegut des del Col·legi de Periodistes, on han valorat la situació a partir d'ara.

L'advocat de Puigdemont ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que també presentarà a l'Audiència Nacional un escrit per demanar l'absolució de l'historiador Josep Lluís Alay i de l'empresari Josep Maria Matamala, l'amic de Puigdemont, acusats d'encobriment. La defensa de Puigdemont prepara més accions a Alemanya que de moment no vol revelar.

L'expresident va reclamar aquest dijous "l'alliberament immediat" dels líders independentistes empresonats, només saber la resolució a Alemanya.

ARXIVAT A:
Rebel·lióMalversacióCarles PuigdemontProcés catalàIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut