Barça

Els advocats del Barça expliquen els detalls del pacte de conformitat que ha resolt el cas Neymar

Els advocats que han propiciat la resolució del cas Neymar han intentat explicar amb llenguatge planer els detalls jurídics

Oriol LlachActualitzat

Cristobal Martell, l'advocat que ha portat el "Cas Neymar" i que ha aconseguit l'acord amb la fiscalia que exonera Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell, ha comparegut en roda de premsa per explicar-ne els detalls.

Primer de tot, ha destacat que amb l'Advocacia de l'Estat i el Ministeri Fiscal no es pot "mercadejar". Senzillament, en els despatxos, lluny dels tribunals, les dues parts han exposat els seus arguments per trobar punts en comú que desencallessin el cas. El FC Barcelona assumeix que va cometre un error en la declaració dels impostos derivats de la contractació de Neymar i paga una multa posterior com a conseqüència. Concretament, un cop es va constatar aquesta irregularitat, la Junta Directiva de Sandro Rosell va fer una declaració tributària complementària per regularitzar la situació i això va ser abans que s'imputés a l'expresident del Barça, per aquest motiu, Martell exposa que Rosell ha acabat sent exonerat.

En referència a Josep Maria Bartomeu, Martell ho ha atribuït a un dubte jurídic. El Barça va pagar 40 milions en concepte d'avançament del fitxatge l'any 2013, una part dels quals, 5 milions, van quedar diferits a pagar l'any posterior, el 2014. Es dóna el cas, però, que el 2013, Neymar no era resident espanyol i per tant havia de pagar menys impostos, mentre que el 2014, en convertir-se en resident, els impostos a pagar eren majors, però la tributació a pagar es va calcular en base a la data de l'acord, és a dir quan el crac brasiler no vivia a Espanya. Més enllà que en el pacte de conformitat, s'entén que els diners que el Barça va avançar per assegurar-se que Neymar vestiria la samarreta del Barça es consideraven salari del jugador i no traspàs pel que, de manera indirecta, desactiva el principal argument que esgrimeix el grup DIS per querellar-se per la seva banda contra el FC Barcelona. La conclusió és que Josep Maria Bartomeu, el responsable dels contractes en el fitxatge de Neymar, ha estat exonerat per què les pressumptes irregularitats que l'imputaven són fruit d'un dubte jurídic, una qüestió d'interpretar la llei i els contractes que es van fer en base a ella.

Malgrat tot, les irregularitats derivades dels impostos que el Barça no va pagar en el seu moment, acaben recaient sobre el club, com a persona jurídica. En tot cas, Cristobal Martell ha destacat que la situació actual, pagar una multa de 5,5 milions era la millor solució per tancar el cas Neymar d'una vegada per totes i és que, en cas de tirar endavant el judici, el Barça s'exposava a haver de pagar un total de 90 milions d'euros només en concepte d'avals, abans de començar el procés, cosa que podia crear seriosos problemes a les arques del club.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut