La lluita de la PAH contra els desnonaments continua.
La lluita de la PAH contra els desnonaments continua. (Imatge d'arxiu)
Madrid

Els advocats de la PAH treballen per trobar una estratègia conjunta contra els desnonaments

Els representants legals d'aquest col·lectiu han començat a redactar un escrit estàndard que presentaran als jutjats per frenar els desnonaments a l'empara de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE que considera irregulars els processos d'execució hipotecària a Espanya.

RedaccióActualitzat
Els advocats de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) han començat a redactar un escrit estàndard que presentaran als jutjats per frenar els desnonaments a l'empara de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE, que ha considerat irregulars els processos d'execució hipotecària a Espanya. Ada Colau, portaveu de la PAH, ha destacat la importància de "traduir la sentència a fets concrets".

Dissabte al matí, els representants legals d'aquest col·lectiu s'han reunit a Madrid amb altres advocats provinents de tot l'estat per dissenyar estratègies a seguir en els jutjats.

Un dels advocats presents en aquesta reunió, Martí Batllori, ha exposat als periodistes que ara han de "plantejar tot tipus d'estratègies per entrar per la gran porta que ha obert el tribunal europeu i exigir als jutges que es defensin els drets dels afectats "enfront dels de les entitats bancàries. "La idea és elaborar un document que puguin esgrimir tots els afectats a través dels seus advocats per paralitzar els alçaments" i fer que "es declarin nul·les les clàusules abusives dels préstecs hipotecaris", ha precisat.

D'aquesta manera, no només es tracta de frenar els desnonaments, sinó que també es vol reparar el dany causat a aquelles persones que ja han perdut la casa. La plataforma intentarà aconseguir la nul·litat d'aquests procediments amb caràcter retroactiu "i que les persones puguin ser compensades", recuperant l'habitatge i cancel·lant el seu deute.

Colau creu que la solució, però, al drama dels desnonaments no és als jutjats. Si el tribunal europeu ha dit que "la llei espanyola és il·legal, el que és urgent és canviar-la". Segons la representant de la PAH, el govern espanyol intenta "desvirtuar l'esperit de la sentència", que ha detectar "un problema greu estructural", que causa "indefensió als afectats". Per això ha exigit al govern que "deixi de marejar els ciutadans i els escolti".

"És una vergonya que el govern, un cop més, atengui els interessos de les entitats financeres en lloc de les demandes ciutadanes i acatar la sentència", ha dit Colau, i ha afegit que és el moment d'aplicar les mesures de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que es va presentar al Congrés amb un milió i mig de firmes. De tota manera, les mesures de la ILP són "de mínims" i, encara que no resoldrien el problema, "permetrien fer creu i ratlla".

Amb una llei "justa", Colau pensa que es podrien "encarar els procediments futurs".
Anar al contingut