Els adolescents tenen cinc velocitats de creixement i totes són normals
El ritme de creixement no implica diferències en l'alçada d'adults

Els adolescents tenen cinc velocitats de creixement i totes són normals

Un estudi de Vall d'Hebron desmunta mites com ara que començar a créixer abans faci que el nen o la nena creixi menys

Xavier DuranActualitzat

Començar a créixer abans no implica que el nen o la nena creixi menys. I ser el més baix de la classe als 14 anys no significa que de gran tindràs una alçada menor a la mitjana. Aquestes són dues de les conclusions d'un estudi fet a Vall d'Hebron, segons el qual els adolescents creixen a 5 velocitats diferents i totes poden ser normals.

Els experts de Vall d'Hebron, liderats per Antonio Carrascosa, cap de Grup de Creixement i Desenvolupament del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), van fer un estudi longitudinal de creixement amb 1.453 persones -743 noies i 710 nois sense obesitat ni desnutrició- entre els anys 1995 i 2017. Des dels 4 anys fins a l'arribada a l'edat adulta, els investigadors van recollir dades de la talla, la velocitat de creixement, el pes i l'índex de massa corporal dels participants.

La principal conclusió de l'estudi és que existeixen cinc patrons de creixement puberal o adolescent: maduradors molt primerencs, primerencs, intermedis, tardans i molt tardans. Així, no hi ha únic patró, com es creia fins ara. Els patrons o velocitats estan determinats pel moment d'inici de la pubertat. 

La nova classificació desterra mites com que els nois i les noies que comencen a créixer abans seran més petits que la resta o que els que fan l'estirada més tard seran més alts. Ho deia molt clar el doctor Carrascosa:

"Cada nen creix al seu ritme i tots cinc patrons són normals".

Els autors posen alguns exemples. Les noies molt primerenques fan, de mitjana, 129 centímetres d'alçada als 8 anys i les molt tardanes fan 126 centímetres. Però als 12 anys, les molt primerenques tindran una alçada de 157 centímetres i les molt tardanes de 145 centímetres. Tots dos patrons de creixement són normals, però els maduradors molt primerencs comencen a créixer abans.
 

Al final, l'estatura mitjana és la mateixa

Els metges també afirmen que un noi de 14 pot ser el més baix de la classe, però, si tot just amb aquesta edat acaba de debutar en la pubertat, és un madurador molt tardà. Segons l'estudi, els nois i noies dels cinc grups arriben als 18 anys amb la mateixa estatura mitjana: al voltant dels 167,7 centímetres en les noies i dels 178 centímetres en els nois.

Tot depèn de la pubertat, que accelera el creixement. Això ja se sabia, però, segons Carrascosa, no s'havia fet cap estudi tan ampli com aquest:

"Fins ara, no s'havia realitzat cap estudi al món amb tants participants sobre la relació entre l'inici de la pubertat i els diferents patrons de creixement. Ara, quan un pediatre valori el creixement d'un noi ho podrà fer d'una forma molt més acurada".

L'ús d'un únic patró de creixement, que equivaldria a l'intermedi dels cinc que ara s'han establert, genera "molts errors diagnòstics, tractaments innecessaris i patiment". Fins i tot, amb la creença que començar a crèixer abans fa que l'alçada final sigui menor, s'han administrat "tractaments farmacològics per frenar la progressió de la pubertat en nens o nenes molt primerencs, quan no és necessari".

Alguns nens i nenes comencen a créixer més aviat perquè la seva pubertat s'inicia més aviat. Això no vol dir, però, que no hi hagi nens amb problemes de creixement i que calgui medicar-los, afegeix el doctor Carrascosa. Però també assenyala que "si un noi de 14 o 15 anys és el més baixet de la classe, cal comparar el seu creixement amb el patró de creixement en relació amb el seu estat maduratiu". 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut