Barcelona/ Marta Carnicé

Els adolescents s'impliquen a través del fotolog

La mort violenta d'una menor de 14 anys presumptament a mans de dos companys d'escola a Ripollet ha provocat la indignació generalitzada, però especialment entre adolescents catalans. Els menors han mostrat la seva ràbia i ira i s'han solidaritzat amb la víctima a través de la xarxa, especialment del fotolog, la seva manera d'entendre la realitat.

Actualitzat
Internet s'ha convertit en pocs anys en un element clau en la vida dels adolescents: es comuniquen entre ells a través de la xarxa, accedeixen a tot tipus d'informació sense filtres ni mecanismes per saber com destriar-la, hi dediquen bona part del seu lleure. També poder fer noves amistats, obrir una finestra a la seva intimitat, exhibir-se i voyeurisme. Unes característiques, totes, ben pròpies del fotolog.

Amb un senzill mecanisme i un web gens sofisticat, el fotolog ha arribat a generalitzar-se entre els adolescents d'entre 13 i 17 anys. Molts d'ells en tenen, però no hi ha dades oficials sobre el seu ús. El seu èxit probablement rau que el fotolog permet als adolescents trobar, en el món virtual, afecte i estimació. I és que, en un moment de construcció del propi jo, els menors substitueixen la dependència emocional dels pares pel dels amics a la xarxa. La relació s'estableix a partir de text escrit. Una deconstrucció del llenguatge portada al mínim amb formes abreujades i construccions noves, com els sms i el messenger.

L'element principal del fotolog, com el seu nom ja evidencia, és la fotografia, i juntament amb la data és l'única qualitat de la qual no se'n pot prescindir com a bon quadern de bitàcola. Altres elements també importants són els comentaris del mateix autor i els dels seus amics i els enllaços als fotologs dels amics. A més, el fet que sigui gratuït, que tingui un llibre de visites i la possibilitat de visitar els fotologs dels amics i els dels amics dels amics han convertit el fotolog en una veritable xarxa social, lliure i alhora mancada de control.

Aquest dies ha pres protagonisme en aquesta xarxa la mort extremadament violenta d'una menor de 14 anys a Ripollet suposadament a mans de dos companys d'escola. Els joves s'han enviat per correu electrònic l'adreça dels fotolog de la víctima i els seus botxins, que han estat massivament consultats els últims dies.

Missatges de condol i de venjança


Els missatges al fotolog de la víctima són emotius, de condol, de suport, de tristesa, de venjança, perquè els seus assassins paguin pel que han fet. Una amiga seva demanava que tot fos un malson i que aviat es pogués despertar com si no hagués passat res. A l'altra banda, el 3cat24 només ha pogut consultar el fotolog d'un dels presumptes acusats, en el qual els comentaris, a partir d'aquest cap de setmana, han estat d'odi, revenja i amenaces de mort del tipus "si et trobés et mataria". Tothom, a més, es pregunta el perquè d'una violència tan extrema, com diuen els mateixos joves, coneguts i desconeguts, "a una noia que només tenia 14 anys". El fotolog de l'altre pretès implicat va ser tancar dimarts, segons el diari "El Punt".

Amb l'assassinat de Ripollet al darrere, s'han creat més fotologs. En un, ja clausurat, es reclamava justícia pel crim comès, i en l'altre, amb fotos dels dos joves i sota el títol d'"Assassins", els usuaris aprofitaven per insultar els acusats.

Internet, de fet, s'ha convertit en una font de comunicació molt activa arran del crim. Aquest cap de setmana els joves del barri de la Maores, la noia assassinada, convocaven a través d'una pàgina web que van crear amb aquest objectiu, la concentració que es va fer en el municipi. També Youtube, molt estès entre els joves, s'ha utilitzat per recollir la seva ira en diversos vídeos. La voluntat de venjança és tant considerable que la fiscalia de menors ha decidit actuar i ja ordenat la retirada d'imatges contra els dos acusats. En les gravacions, una veu feta amb un programa informàtic amenaçava de mort els dos acusats i simulava la confessió dels dos detinguts mentre es visualitzaven les imatges penjades als fotologs dels dos nois. La fiscalia s'empara en la llei de protecció del menor que prohibeix la difusió pública d'informació o imatges, quan aquestes són contràries als interessos dels menors.

Els joves han volgut mostrar, a través d'internet, el seu rebuig i repulsa per l'assassinat d'un d'ells. I la xarxa els ha donat els mecanismes per poder comunicar-se lliurement, però quin és el límit? Potser la societat, des dels pares fins als docents passant pels agents socials i els responsables de les grans plataformes virtuals, hauria de començar a prendre'n consciència.
Anar al contingut