Per poder recuperar el dipòsit, els usuaris han de fer un mínim de quatre viatges mensuals (ACN/Albert Segura)
Per poder recuperar el dipòsit, els usuaris han de fer un mínim de quatre viatges mensuals (ACN/Albert Segura)

Els abonaments gratuïts de Renfe ja es poden demanar: com funcionen i què inclouen?

Els títols multiviatge es començaran a rebre a partir del 24 d'agost, moment en què s'haurà d'abonar el dipòsit corresponent de 10 o 20 euros

Actualitzat

Renfe ha obert un registre a la seva pàgina web per poder sol·licitar els abonaments de transport amb la bonificació aprovada pel govern espanyol per als serveis de rodalies, mitjana distància i Avant.

La mesura s'ha pres davant la previsió d'una allau de peticions, i amb l'objectiu que els usuaris puguin obtenir els seus títols amb antelació.

Els usuaris poden demanar els títols multiviatge, però no els començaran a rebre fins al 24 d'agost. Quan els rebin hauran d'abonar el dipòsit corresponent: 10 euros per als abonaments de rodalies i 20 euros per als serveis de mitjana distància. Només es poden aplicar descomptes de família nombrosa i monoparental.

Al final del període el dipòsit serà retornat sempre que hagin realitzat un mínim de quatre viatges mensuals, 16 viatges al final dels quatre mesos de vigència de la mesura.


Com funciona

Els abonaments es podran retirar a partir del 24 d'agost però primer cal registrar-se a Renfe. Aquest és el pas que es pot fer des del 8 d'agost i per evitar col·lapses.

Es pot fer a través de la web o de les aplicacions de la companyia per a Android i Apple. 

Renfe recomana fer servir l'aplicació per fer la sol·licitud. En aquest cas, es generarà un codi QR o un codi de 7 dígits que s'haurà de validar més endavant a les taquilles d'autovenda, que és on obtindrem l'abonament físic.

L'abonament també es podrà demanar a través de les màquines d'autovenda i les taquilles de l'estació. Caldrà aportar el DNI i el número de telèfon.

La companyia recomana fer el pagament del dipòsit amb targeta i d'aquesta manera --un cop passats els quatre mesos-- serà més fàcil retornar els diners per la mateixa via. Si es vol, es pot fer en metàl·lic, però llavors caldrà fer una sol·licitud per rebre els diners.

Mentre funcionin aquests abonaments, no se'n vendrà cap altre dels habituals, tot i que es podran continuar fent servir els que s'hagin comprat abans i no s'hagin gastat.

 

Quines línies inclou

La mesura inclou totes les línies de Rodalies que operen a Catalunya.

Les de Barcelona: R1 (Molins de Rei - Maçanet-Massanes), R2 (Castelldefels - Granollers Centre), R2N (Aeroport - Maçanet-Massanes), R2S (Barcelona Estació de França - Sant Vicenç de Calders), R3 (L'Hospitalet de Llobregat - Puigcerdà), R4 (Sant Vicenç de Calders - Manresa), R7 (Barcelona Sant Andreu Arenal - Cerdanyola Universitat) i R8 (Martorell - Granollers Centre).

Les de Girona: RG1 (L'Hospitalet de Llobregat - Figueres / Portbou).

Les de Tarragona: RT1 (Tarragona - Reus) i RT2 (L'Arboç - Salou - Port Aventura).

També els trens regionals: R11 (Barcelona Sants - Portbou), R12 (L'Hospitalet de Llobregat - Lleida). R13 (Barcelona Estació de França - Lleida), R14 (Barcelona Estació de França - Lleida), R15 (Barcelona Estació de França - Reus - Riba-roja d'Ebre), R16 (Barcelona Estació de França - Tarragona - Tortosa / Ulldecona) i R17 (Barcelona Estació de França - Salou - Port Aventura).

Per als serveis Avant, es manté la subvenció del 50% del preu.

També es crearan nous abonaments per a l'alta velocitat amb condicions similars als del servei Avant. Cap d'aquests abonaments s'aplicarà a Catalunya, perquè només són per a rutes on no hi ha servei públic i per a viatges de menys de 100 minuts.


Durant quatre mesos

El Consell de Ministres va aprovar dilluns 1 d'agost que els abonaments de rodalies i de mitjana distància siguin gratuïts durant els últims quatre mesos de l'any, de setembre a desembre.

La mesura complementa la bonificació del 30% dels preus de transport urbans, que les comunitats poden complementar fins al 50%, com s'ha fet a Catalunya.

ARXIVAT A:
Transport públicRenfe
Anar al contingut